Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 flitsbezorgers betrokken raakt bij een ongeluk.
Flitsbezorgers zijn in veel steden opeens overal. In de meeste gevallen gaat het om jongeren op een e-bike. Over het rijgedrag van flitsbezorgers is veel te doen. Flitsbezorgers hebben haast, de boodschappen moeten namelijk snel worden afgeleverd, en houden zich daarom niet altijd aan de verkeersregels. TeamAlert heeft onderzoek gedaan naar het aantal verkeersongevallen onder flitsbezorgers en hun rijgedrag.
TeamAlert is een organisatie die zich inzet voor de veiligheid van jongeren in het verkeer.
Veel ongelukken flitsbezorgers
TeamAlert wijst er op dat er bij 80 procent van de flitsbezorgers sprake is van een dienstverband dat korter is dan 6 maanden. Dit betekent dat een goot aantal flitsbezorgers tijdens een kort dienstverband betrokken is bij een verkeersongeluk. Dit maakt de uitkomst, dat een op de drie bezorgers betrokken is bij een ongeval, nog zorgelijker.
Verkeersovertredingen flitsbezorgers
TeamAlert heeft de bezorgers ook gevraagd naar hun rijgedrag. Hieruit blijkt dat veel flitsbezorgers regelmatig verkeersregels overtreden:
- 71 procent geeft aan wel eens met een mobiele telefoon in de hand te fietsen;
- 64 procent geeft aan dat ze regelmatig door rood fietsen;
- 81 procent geeft aan wel eens op de stoep te fietsen;
- 59 procent fietst op de verkeerde weghelft.
Wat is een flitsbezorger
Flistbezorgers zijn online supermarkten die bestelde boodschappen binnen korte tijd ( 10 – 20 min) bij de klant afleveren. Voor de bezorging worden meestal elektrische fietsen en bakfietsen gebruikt. Bekende flitsbezorgers zijn Gorillas, Getir en Flink.
Flitsbezorger en aansprakelijkheid
Voor de aansprakelijkheid na een ongeluk met een flitsbezorger is onder andere relevant of de bezorger een arbeidsovereenkomst heeft of dat er sprake is van een zzp’er. Als een flitsbezorger in dienst is van de online supermarkt dan kan het slachtoffer de werkgever aansprakelijk stellen.
De WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) van de zzp bezorger dekt de schade niet. De schade ontstaat namelijk tijdens het werk. Voor deze schade kan een zzp’er wel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten. Veel zzp’ers hebben deze verzekering niet. In veel gevallen zal er overigens ook sprake zijn van schijn zelfstandigheid.
Tips na aanrijding met flitsbezorger
Voor een letselschadeclaim is bewijs nodig. Na een aanrijding of ongeluk met een flitsbezorger is het daarom belangrijk om te denken aan het volgende:
- Bezoek zo snel mogelijk een arts. Hiermee legt u belangrijk bewijs vast van uw letsel en dat u een ongeluk is overkomen;
- Maak foto’s van de ongevalssituatie;
- Vraag getuigen om contactgegevens en verklaringen.
Professionele fietsers
Uit een strafzaak over een aanrijding met een fietskoerier blijkt dat rechters hoge eisen stellen aan professionele fietsers. Een fietskoerier was met hoge snelheid een onoverzichtelijke kruising op gefietst. Een fietser, met voorrang, botste op de aanhanger achter de fiets van de koerier. De rechter overwoog het volgende:
“Zeker van een professioneel fietser als verdachte mag worden verwacht dat zij haar rijgedrag en snelheid aanpast aan de verkeerssituatie.”
Vragen
Heeft u vragen? Wilt u een ongeval bespreken? Benieuwd of u recht heeft op een schadevergoeding? Onze specialisten helpen u direct verder. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier als u wilt dat wij contact met u opnemen.
Bronnen: EenVandaag Uitspraak rechtbank Arnhem