Letselschade

Whiplash letsel

Blijvende klachten na whiplash

Blijvende klachten na whiplash hebben vaak een grote impact op het dagelijks leven. Een whiplash is een plotselinge beweging van het hoofd. Ongeveer 20 % van alle mensen heeft twee jaar na het ontstaan van whiplash letsel nog last van (ernstige) blijvende klachten.

Dat een whiplash nek en schouderklachten veroorzaakt, weten de meeste mensen. Hartklachten, gedragsverandering, cognitieve klachten en problemen bij de menstruatie zijn minder bekende blijvende klachten die een whiplash veroorzaakt.

De letterlijke vertaling van whiplash is zweepslag. We gebruiken de term zweepslag in de medische wereld echter voor het scheuren van spierweefsel. De zweepslag waar whiplash naar verwijst is het naar voren (acceleratie) en vervolgens naar achteren (deceleratie) bewegen van het hoofd. We gebruiken ook wel de term acceleratie deceleratie syndroom. Blijvende klachten twee jaar na het ontstaan van whiplash letsel noemen we een chronische whiplash. Wees voorzichtig bij blijvende klachten na een whiplash. Zonder een passende schadevergoeding is uw leven oppakken bijzonder lastig. Onze letselschade deskundigen verzorgen voor u de afhandeling van uw schade. Meestal is onze hulp kosteloos. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Blijvende klachten na whiplash

Herstel klachten whiplash

Ouderen, mensen met artrose van de nek en personen die gevoelig zijn voor hoofdpijn herstellen vaak langzamer van een whiplash. Ook de ernst van het ongeluk is een indicatie voor de duur van het herstel. Daarnaast heeft de ernst van het letsel invloed op de duur van het herstel. Vanaf 1995 duiden we de ernst van whiplash letsel aan in verschillende graden. Deze verdeling is opgesteld door de Quebec Task Force. We onderscheiden:

  • Whiplash graad 0: geen nekklachten, geen lichamelijke afwijkingen;
  • Whiplash graad 1: klachten van nekpijn, stijfheid en gevoeligheid, zonder lichamelijke afwijkingen;
  • Whiplash graad 2: nekklachten en neuromusculaire afwijkingen;
  • Whiplash graad 3: nekklachten en neurologische afwijkingen;
  • Whiplash graad 4: nekklachten met fractuur of dislocatie.

Blijvende klachten na whiplash

Door een whiplash ontstaat een zeer groot aantal klachten. Ieder slachtoffer ondervindt zijn eigen klachten. Sommige klachten ervaart bijna ieder slachtoffer. Bijvoorbeeld nek-, schouder, en rugpijn, slaapproblemen en vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Blijvende klachten door whiplash letsel bestaan daarnaast onder andere uit:

  • Nek-, schouder- en rugklachten;
  • Hoofpijn, migraine en andere klachten aan het hoofd;
  • Slaapproblemen;
  • Concentratieproblemen;
  • Arm-, hand-, been- en voetklachten;
  • Mond- en kaakklachten;
  • Oogklachten;
  • Oorklachten en gehoorproblemen;
  • Hartklachten;
  • Menstruatieklachten;
  • Allergische reacties;
  • Gedragsverandering;
  • Cognitieve klachten.

Ook de psychische klachten die blijvende klachten na whiplash veroorzaken, mogen niet onderschat worden. Andere klachten die zich kunnen voordoen zijn bijvoorbeeld alcoholverslaving of een verslaving aan medicijnen. Daarnaast hebben vermoeidheid en een afname van de belastbaarheid vaak een grote impact op het sociale leven van een whiplash slachtoffer.

Schadevergoeding voor blijvende klachten na whiplash

De letselschade vergoeding bestaat uit alle schade, kosten, gemiste inkomsten en smartengeld. Bij blijvende klachten na een whiplash is het belangrijk uw schade nauwkeurig vast te stellen. Een berekening van inkomensverlies over een lange periode of een vergoeding die nodig is voor (toekomstige) hulp in de huishouding moet passend zijn.

Smartengeld is een vergoeding voor geleden pijn, ongemak en een afname van levensvreugde. Bekijk hoeveel smartengeld u krijgt bij whiplash letsel op onze pagina over smartengeld bij whiplash letsel.

Contact

Onze specialisten kunnen uw schadeclaim tot in de details afhandelen. Zo krijgt u moeiteloos de schadevergoeding waar u recht op heeft. Onze bijstand is in de meeste gevallen bovendien geheel kosteloos. Maak een afspraak of neem contact op om uw letselschade te bespreken. Bel naar 0800 – 44 55 000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier als u wilt dat wij contact met u opnemen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    HIJINK Advocaten