Uit onderzoek van inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat veel rolsteigers onveilig zijn. Van de 270 gecontroleerde rolsteigers voldeden 251 niet aan de veiligheidseisen.
In de bouwsector is een val van een rolsteiger een van de meest voorkomende ongelukken en oorzaken van letselschade. Uit onderzoek blijkt dat een zeer groot deel van de rolsteigers onveilig is. De rolsteiger is onstabiel, er is sprake van val gevaar of de wielen van de steiger staan niet op de rem. Vanwege het groot aantal arbeidsongevallen met rolsteigers controleerde de Inspectie SZW het gebruik van rolsteigers in de bouwsector.
Een rolsteiger is een steiger van 1 of meerdere werkvloeren op wielen. Rolsteigers zijn door de wielen, in tegenstelling tot normale steigers, verplaatsbaar. Doordat het mogelijk is de steiger naar een ander werplek te rollen is het afbreken en opnieuw opbouwen van de steiger niet noodzakelijk. Rolsteigers maken het daarom mogelijk om klussen sneller af te ronden.
Onderzoek veiligheid rolsteigers
De Inspectie SZW deelde 40 boetes uit voor een onveilige rolsteiger. 27 werkgevers kregen bovendien een boete vanwege het ontbreken van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Bij 224 bedrijven werd het werk tijdelijk stilgelegd, totdat de situatie veilig was. In veel gevallen was er bij bedrijven sprake van meerder overtredingen. Van de 270 gecontroleerde bedrijven waren 107 bedrijven schilderbedrijven. De rolsteigers van alle controleerde schilderbedrijven bleken bij onderzoek onveilig.
Schadevergoeding val van rolsteiger
De werkgever heeft een zorgplicht. Werknemers moeten veilig werken. De zorgplicht van de werkgever bestaat uit alle maatregelen en aanwijzingen die nodig zijn om veilig werken mogelijk te maken. Het gaat daarbij zowel om de veiligheid van de rolsteiger zelf als de aanwijzingen en instructies die de werkgever geeft over veilig werken op een rolsteiger.
Na een val van hoogte zoals een val van een rolsteiger bewijst de werknemer alleen dat hij letsel opliep op het werk. De werkgever betaalt de schade tenzij de werkgever bewijst dat aan de zorgplicht is voldaan. Dit bewijs kan de werkgever vaak niet leveren. De werknemer die van een rolsteiger valt, krijgt daarom in de meeste gevallen een schadevergoeding.
Informatie en advies
Na een ongeval tijdens het werk twijfelen werknemers soms om de schade op hun werkgever te verhalen. De werknemer wil immers na zijn herstel gewoon weer aan de slag. Wij houden bij uw schadeclaim altijd rekening met al uw belangen. Zo krijgt u een rechtvaardige schadevergoeding en houdt u de verhouding met uw baas goed. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.