Gehoorschade of gehoorletsel ontstaat door blootstelling aan lawaai, maar ook door ongelukken.
De werkgever betaalt mogelijk de schade die ontstaat door een arbeidsongeluk met schade aan het gehoor of schade door langdurige bloostelling aan lawaai op het werk. Ook bij een ontploffing of ander plotseling geluid kan schade aan het gehoor ontstaan. Het kan in alle gevallen van beschadiging van het gehoor verstandig zijn om te kijken of het verhalen van letselschade door gehoorschade mogelijk is.
De impact van gehoorschade is vaak groot. Denk bijvoorbeeld aan moeite met het voeren en volgen van gesprekken, het mijden van drukke ruimtes en vermoeidheid. Dit heeft vaak grote gevolgen voor het sociaal en professionele leven van een persoon.
Gehoorletsel
Bij schade aan het gehoor kunt u onder andere denken aan:
- Tinnitus, ook wel bekend als oorsuizen of een fantoomgeluid. Het slachtoffer hoort een piep of ruis in het oor. Tinnitus ontstaat ook door whiplash en andere nekklachten;
- Bij lawaaislechthorendheid is er sprake van gehoorschade op een bepaalde toonhoogte. Vaak gaat het om een geluidsfrequentie rond 4000 hertz. Dit is de toonhoogte van spraak en muziek. Door lawaaislechthorendheid is al het geluid rond een bepaalde toonhoogte slecht te horen;
- Bij Hyperacusis, ofwel overgevoeligheid voor geluid, worden veranderingen in volume niet goed verwerkt. Sommige geluiden worden zeer intens ervaren en voelen pijnlijk aan;
- Gescheurd trommelvlies;
- Afname van het gehoor in zijn algemeenheid (in een of beide oren).
Veel gehoorschade zoals tinnitus, lawaaislechthorendheid en overgevoeligheid voor geluid ontstaan allemaal door blootstelling aan harde geluiden. Dit kan een plotseling geluid zijn zoals een ontploffing of een langdurige blootstelling aan geluid. Bijvoorbeeld in een fabriekshal, bij het werken met machines, bij muzikanten, barpersoneel en andere beroepen of bijvoorbeeld bij het rijden op een motor.
Aansprakelijkheid werkgever gehoorschade
De werkgever heeft een zorgplicht. Ontstaat er gehoorschade tijdens het werk dan beoordelen we of de werkgever voldeed aan de zorgplicht. De werkgever beschermt de werknemer door geluidsniveaus te beperken, gehoorbescherming beschikbaar te stellen en de werknemer in te lichten over veilig werken. De werkgever ziet ook toe op het naleven van de voorschriften om schade aan het gehoor te voorkomen. In fabriekshallen, concertzalen, de horeca, bij het werken met machines en op veel andere plaatsen is de kans op gehoorletsel aanwezig.
Schadevergoeding gehoorschade
De letselschadevergoeding bestaat uit alle schade en kosten die ontstaan door letsel. Bijvoorbeeld medische kosten, gemist inkomen, hulp in en rond het huis, reis- en parkeerkosten etc. Ook kosten voor hulpmiddelen zoals een gehoorapparaat of implantaat behoren tot de kosten die de aansprakelijke partij betaalt.
Gehoorschade is een vorm van zintuigschade. Schade aan zintuigen, zoals de afname van het gehoor, is vaak erg ingrijpend. De psychische gevolgen, bijvoorbeeld door een afname van deelname aan het sociale leven, zijn vaak groot. Bij de hoogte van het smartengeld speelt deze emotionele of immateriële schade van oor- en gehoorletsel een rol. Smartengeld is een vergoeding voor onder andere leed, lijden, ongemak en afname van levensvreugde. De hoogte is afhankelijk van de ernst van het letsel en de gevolgen.
Advies en overleg gehoorletsel
Persoonlijk advies helpt u direct verder. Heeft u vragen? Wilt u meer weten over uw letsel en recht op een schadevergoeding. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of gebruik het onderstaande contactformulier als u wilt dat een expert contact met u opneemt.