De kans op een dodelijk ongeval met een E-bike is niet groter dan op de gewone fiets.
De introductie van de E-bike in het Nederlands verkeer was even wennen. De E-bike is inmiddels niet meer weg te denken. E-bikes zijn volgens veel mensen gevaarlijker dan gewone fietsen. Maar de E-bike is niet ‘dodelijker’ dan een gewone fiets.
Een aangereden fietser of fietser die valt door een andere oorzaak heeft vaak recht op een letselschadevergoeding. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken.
E-bike ongevallen met dodelijke afloop
In 2019 zien we het volgende. 26 % van alle fietskilometers is elektrisch. En 28 % van de fietsdoden gebruikte een elektrische fiets. De kans op een dodelijk ongeluk met een E-bike is dus nauwelijks groter dan de kans om te overlijden bij een ongeluk op een gewone fiets. Dat E-bikes door hun hogere snelheid gevaarlijkere zijn, is dus onjuist. Althans dit blijkt niet uit de cijfers.
Verkeersongelukken ouderen
Bij bijna drie kwart van de fietsongelukken met dodelijke afloop was in 2020 een 60 plusser betrokken. Het aantal fiets ongevallen onder ouderen is de laatste jaren toegenomen. Maar ouderen fietsen door de E-bike en het toegenomen aantal ouderen veel meer kilometers. Het aantal ongelukken per gefietste kilometer is de laatste jaren juist afgenomen. Fietsen is dus veiliger geworden. Het aantal ongevallen onder 60 plussers lijkt dan ook met name een gevolg van het toegenomen aantal ouderen en de vrijheid die de E-bike biedt.
Helmplicht E-bike
Snorfietsers moeten vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm dragen. Ook een helmplicht voor de E-bike wordt regelmatig besproken. De verwachting is dat het aantal gefietste E-bike kilometers afneemt als een helm verplicht is. Het dragen van een helm verlaagt de kans op ernstige letselschade zoals hersenletsel. De wetgever zal een afweging moeten maken. Gezien de cijfers lijkt een helmplicht voor de E-bike niet wenselijker dan een helmplicht voor alle fietsers.
Auto’s maken fietsen gevaarlijk
De Fietsersbond en andere deskundigen wijzen op de auto als het gaat om het verbeteren van de verkeersveiligheid. Ook in de Tweede Kamer wordt gekeken naar de auto als het gaat om het verbeteren van de verkeersveiligheid. Momenteel is er een meerderheid voor het verlagen van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom. Volgens de Fietsersbond kan daarnaast ook het verbreden van fietspaden en weghalen van onnodige paaltjes de veiligheid voor fietsers verbeteren.
Schade claimen na een fietsongeval
Bent u gevallen met de fiets en heeft u letsel opgelopen? Vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Bovendien schakelt u in de meeste gevallen gratis een deskundige in om uw schade te verhalen. Wij bespreken graag wat u is overkomen en helpen u direct verder. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier als u wilt dat wij contact met u opnemen.
Bron: Nieuwsuur – NOS.nl