Hoe beoordelen we het recht op een schadevergoeding als een fietser door rood rijdt en een aanrijding veroorzaakt of wordt aangereden? Wat is het gevolg van een rood stoplicht voor de beoordeling van een aanrijding?
Voor fietsers geldt op grond van artikel 185 WVW de 50% regel. Bij een aanrijding tussen een fietser en een auto betaalt de automobilist in de meeste gevallen tenminste 50% van de schade van de fietser. Dit verandert niet als een fietser door rood fietst.
Voor de andere helft van de letselschade van de fietser kijken we naar de over en weer gemaakte verkeersfouten. Door rood fietsen is een verkeersfout. Dit betekent dat de fietser in veel gevallen een deel van de schade zelf draagt. Dit is anders als de bij de aanrijding betrokken bestuurder in grote mate bijdraagt aan het ontstaan van de aanrijding met de door rood gereden fietser.
Aanrijding door rood gereden fietser
De rechtbank Overijssel in Almelo beoordeelde onlangs een schadeclaim van een door rood gereden fietser. De automobilist die de fietser aanrijdt, erkent 50% aansprakelijkheid. De fietser claimt een volledige letselschadevergoeding en stapt naar de rechter.
Bewijs door rood rijden en hard rijden
Twee getuigen verklaarden dat de fietser door rood reed. De getuigen verklaren bovendien dat de fietser hard reed. De fietser zelf zegt dat het verkeerslicht groen was en dat zij slechts 10 kilometer per uur fietste. Tijdens de zitting geeft de fietser aan dat zij niet zeker is dat zij groen licht had. Bovendien verklaart zij dat ze met een snelheid het kruispunt op kwam. De rechter neemt daarom aan dat de fietser door rood reed en met (hoge) snelheid fietste.
Bewijs is leveren is vaak lastig na een verkeersongeval. Door direct na het ongeluk een letselschadespecialist in te schakelen, voorkomt u dat u uw recht op een schadevergoeding niet kunt bewijzen.
Geen billijkheidscorrectie
De fietser heeft op grond van de 50% regel recht op vergoeding van 50% van haar schade. Dit percentage wordt hoger vastgesteld als het slachtoffer slechts een kleine rol heeft bij het ontstaan van het ongeluk of als de uitkomst van de procedure onredelijk is. De zogenaamde billijkheidscorrectie. In dit geval stelt de rechter dat het negeren van een stoplicht en met snelheid een kruispunt op fietsen de voornaamste oorzaak van de aanrijding is. De rechtbank past daarom geen billijkheidscorrectie toe. De aansprakelijke automobilist is aansprakelijk voor 50% van de schade van de fietser die door rood reed.
Door rood gereden auto
Een fietser is een zwakke verkeersdeelnemer. De 50% regel is daarom van toepassing. Als een automobilist, scooterrijder of andere gemotoriseerde verkeersdeelnemer door rood rijdt, geldt deze regel niet. Het negeren van een stoplicht is dan meestal voldoende om de aansprakelijkheid vast te stellen. Daarvoor is wel bewijs nodig. De eiser van een schadeclaim moet het recht op een schadevergoeding aantonen. Daarvoor is dus bewijs nodig dat de andere weggebruiker door rood reed. Was uw stoplicht groen en reed uw tegenpartij volgens u door rood? Zorg dan dat u dit kunt aantonen. Geef dit duidelijk aan op het schadeformulier en vraag getuigen om een getuigenverklaring op te stellen.
Advies
Na een verkeersongeluk claimen onze specialisten voor u een rechtvaardige schadevergoeding. Het hele letselschadetraject wordt, in de meeste gevallen kosteloos, voor u afgehandeld. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: Rechtbank Overijssel. 24 juni 2020, ECLI:NL:RBOVE:2020:3637