Achteruitrijden is soms onvermijdelijk in een onoverzichtelijke situatie. Maar is dit ook een verkeersfout? Een korte achteruitrijmanoeuvre in een onoverzichtelijke situatie veroorzaakt een schrikreactie, waardoor een ongeluk ontstaat. Wie is er aansprakelijk voor de schade?
Elders op deze website leest u over aanrijdingen bij het wegrijden uit een parkeervak. Deze uitspraak betreft een iets andere situatie. Het wegrijden uit het parkeervak veroorzaakt een schrikreactie bij een andere bestuurder waardoor een botsing ontstaat. De achteruitrijdende bestuurster is dus niet zelf betrokken bij de aanrijding. De vrouw probeerde zicht te krijgen op de weg om veilig weg te rijden uit het parkeervak.
Schrikken van achteruitrijdende auto
Een vrouw rijdt een klein stukje achteruit uit een parkeervak. Zodra de vrouw de weg kan overzien, stopt zij. Op dat moment komt een andere vrouw (met te hoge snelheid) aangereden. De vrouw schrikt van de achteruitrijdende auto en trapt hard op de rem. De auto slipt en botst op de andere weghelft met een tegemoet komende auto.
De inzittenden van de aangereden auto krijgen een letselschadevergoeding van de geslipte vrouw. Zij stelt op haar beurt de achteruitrijdende vrouw aansprakelijk. De vraag is of de korte achteruitrijmanoeuvre in dit geval een verkeersfout is.
Schrik reactie in het verkeer
De rechter vindt dat de vrouw die achteruit reed niet had hoeven verwachten dat het korte achteruitrijden zo’n extreme reactie zou veroorzaken. Het gerechtshof verwoort dit als volgt:
“Met haar rijgedrag heeft zij alleen maar beoogd zicht te krijgen. Daarmee heeft zij zich tevens voldoende voorzichtig zichtbaar gemaakt voor de naderende blauwe Opel Corsa. Zij behoefde in redelijkheid niet te verwachten dat haar rijgedrag, zodra zij vanachter de andere geparkeerde hogere auto’s in beeld kwam, bij de bestuurster van de blauwe Opel Corsa, een zo extreme (rem- en/of uitwijk-) reactie zou kunnen oproepen.”
Achteruitrijden in onoverzichtelijke situatie
Houdt er rekening mee dat de omstandigheden altijd de doorslag geven bij een schadeclaim. In andere gevallen is een achteruitrijmanoeuvre misschien wel een verkeersfout. Hierbij is wel altijd van belang dat bestuurders rekening moeten houden met achteruitrijders op een parkeerplaats. De snelheid moet daarom altijd worden aangepast. Hetzelfde geldt voor andere onoverzichtelijke situaties.
Iedere bestuurder kent de situatie waarin het zicht beperkt is tijdens het verlaten van een parkeervak. Ook in andere situaties, bijvoorbeeld als een stilstaand voertuig het zicht ontneemt, moet een bestuurder soms een stukje de weg op rijden om zicht te krijgen. Een onoverzichtelijke situatie vraagt om voorzichtigheid en het aanpassen van de snelheid. Een voorzichtig uitgevoerde manoeuvre om zicht te krijgen op de weg is in beginsel geen verkeersfout.
Te hard rijden onoverzichtelijke situatie
De vrouw die een schadevergoeding eist, reed te hard volgens de rechter. Zij reed 50 kilometer per uur waar 50 de maximale snelheid was. Voor de situatie ter plaatse was dit volgens het hof te hard. De vrouw had rekening moeten houden met een achteruitrijmanoeuvre van een auto in de parkeervakken langs de weg. De maximum snelheid wordt dus niet bepaald door de borden, maar door de situatie. In onoverzichtelijke situaties moet altijd de snelheid worden aangepast.
Bespreek uw schadevergoeding
De beoordeling van het recht op een schadevergoeding is niet altijd makkelijk. Onze specialisten gaan graag met u in gesprek. Dit geeft u een goed beeld van uw mogelijkheden. Juridische hulp is bovendien meestal kosteloos bij letselschade. U laat uw schade daarom meestal gratis voor u claimen. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden, 14 december 2021, ECLI:NL:GHARL:2021:11390