Met de letselschadeprocedure bedoelen we het proces van het afhandelen van letselschade na een ongeval of andere schadeveroorzakende gebeurtenis.
De letselschadeprocedure eindigt meestal met een overeenkomst over de te betalen schadevergoeding. In zeer uitzonderlijke gevallen is een rechter betrokken bij de procedure. Uitgangspunt is dat het slachtoffer met letselschade in een positie wordt gebracht alsof het ongeluk nooit heeft plaatsgevonden.
Hoe verloopt de letselschadeprocedure?
Het verloop van de letselschadeprocedure verschilt van geval tot geval. Over het algemeen volgt de procedure de volgende stappen:
- Inventarisatie en verzamelen bewijs;
- Beoordeling aansprakelijkheid;
- Aansprakelijkstelling en vaststelling aansprakelijkheid;
- Onderhandelen en/of procederen;
- Vastleggen gemaakte afspraken.
Duur van de procedure
Hoelang de letselschadeprocedure duurt, is onder andere afhankelijk van uw herstel. Het afhandelen van letselschade voordat er sprake is van een medische eindtoestand is niet in het voordeel van het slachtoffer. Met een medische eindtoestand bedoelen we dat er sprake is van volledig herstel of dat duidelijk is welke blijvende gevolgen het letsel heeft. Op dat moment kunnen we alle schade overzien en berekenen. Tot het sluiten van een eindregeling kijgt u voorschotten.
Letselschadeprocedures kunnen lang duren. Een letselschade advocaat begeleidt u kosteloos tijdens het hele traject.
Buitengerechtelijk of gerechtelijke procedure
De term procedure gebruiken juristen ook voor een rechtszaak. Veel letselschadezaken worden buiten de rechtbank afgehandeld. In de meeste letselschadeprocedures wordt dus geen gerechtelijke procedure gevoerd. Alleen als partijen geen overeenstemming bereiken, is een procedure noodzakelijk.
Onderhandelen en letselschade afhandelen zonder tussenkomst van een rechter noemen we ook wel een buitengerechtelijke letselschadeprocedure. Met een gerechtelijke procedure bedoelen we dat een rechter uitspraak doet over de verschuldigdheid en hoogte van de letselschadevergoeding.
Kosten letselschadeprocedure
Het inschakelen van een advocaat voor de letselschadeprocedure is meestal gratis. De aansprakelijke veroorzaker van schade betaalt namelijk ook de kosten die u maakt om uw schade te claimen. Hieronder vallen ook de kosten van juridische bijstand in een letselschadeprocedure.
Advocaat letselschadeprocedure
Door een advocaat in te schakelen voor de letselschadeprocedure krijgt u moeiteloos de letselschadevergoeding waar u recht op heeft. Het bespreken van uw schadevergoeding geeft u direct inzicht in uw rechten en mogelijkheden. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.