Fietser valt op punaisedrempel

Een fietser valt met haar fiets op een punaisedrempel. Bij de val loopt ze letselschade op.

De gevallen fietsster stelt de gemeente aansprakelijk. De vrouw vindt namelijk dat de punaisedrempel onvoldoende veilig is.

Deze uitspraak van de Rotterdamse regelrechter laat zien dat bij een val van een fietser op een verkeersdrempel onder andere van belang is of:

  • De verkeersdrempel voldoet aan de CROW richtlijnen;
  • Er meer ongelukken zijn gebeurd op de verkeersdrempel;
  • De drempel goed zichtbaar is.

Wat is een punaisedrempel?

Een ronde drempel op een kruispunt of t-splitsing noemen we een punaise of punaisedrempel. Een punaise is rond, maar is geen rotonde. Verkeer mag over de punaisedrempel heen rijden. De punaisedrempel is, net als de normale verkeersdrempel, bedoelt om verkeer af te remmen.

Fietser valt op punaisedrempel, wat is een punaisedrempel, punaisedrempel

Fietsongeluk op onveilige drempel

De aansprakelijkstelling is gebaseerd op artikel 6:174 BW. Dit artikel bepaalt dat de eigenaar van een opstal aansprakelijk is als er door een gebrek aan het opstal schade ontstaat. Ook wegen, rotondes en verkeersdrempels zijn opstallen. De gemeente is als wegbeheerder eigenaar van wegen, drempels, rotondes, verkeersborden en lantaarnpalen.

Crow richtlijnen punaisedrempel

CROW is een organisatie die onder andere richtlijnen opstelt voor het aanleggen van veilige wegen. De CROW richtlijnen zijn geen wetten. Als een verkeerssituatie in strijdt is met de CROW richtlijnen is dit een indicatie dat er sprake is van een gebrekkig opstal. Maar de rechter is niet gebonden aan de richtlijnen. In dit geval waren de schuine kanten van de punaise drempel twee maal steiler dan op grond van de richtlijnen is toegestaan. De rechter overweegt echter dat dit niet betekent dat de punaisedrempel gebrekkig is.

Beoordeling gebrekkigheid drempel

De punaisedrempel is aangelegd in 2014 en ligt in een druk winkelgebied. Sindsdien zijn er geen schade meldingen geweest. De rechter leidt hier uit af dat de afwijking van de CROW richtlijnen in de praktijk weinig gevaar oplevert.

De rechter overweegt daarnaast dat de punaise is voorzien van een witte rand. De drempel is daarom goed zichtbaar. De vrouw kwam bovendien uit de buurt en kende de verkeerssituatie goed.

Op grond van het bovenstaande stelt de rechter vast dat er geen sprake is van een gebrekkig opstal. De gemeente is daarom niet aansprakelijk voor de schade die ontstond toen de vrouw met haar fiets viel op de punaisedrempel.

Wat is de Rotterdamse regelrechter?

Deze uitspraak is gedaan door de Rotterdamse regelrechter. De regelrechter is een initiatief van de rechtbank Rotterdam, locaties Rotterdam en Dordrecht. De rechter behandelt civiele geschillen. De regelrechter onderzoekt door met partijen in gesprek te gaan of partijen er onderling uit komen. Komen partijen er niet uit dan doet de rechter uitspraak.

Uw schade bespreken

Onze specialisten gaan graag met u in gesprek. Zo krijgt u direct inzicht in uw schade. Uw schade laten verhalen is bovendien meestal kosteloos. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief