Struikelen over een klein hoogte verschil: Als letselschade ontstaat door struikelen over een klein hoogte verschil beoordelen we of er voldoende maatregelen zijn genomen om letselschade te voorkomen. Ook een klein hoogteverschil vraagt om veiligheidsmaatregelen, maar we mogen ook oplettendheid verwachten van passanten.
Ook door een klein hoogte verschil kan je hard vallen. De rechtbank Noord-Holland behandelde onlangs een schadeclaim van een vrouw die struikelde over een opstapje van 4,5 cm in de eetzaal van een hotel. Door de val ontstaat letsel aan de handen en vingers van de vrouw. De rechter wijst de letselschadeclaim af. Bezoekers moeten, zeker in een historisch pand, rekening houden met hoogteverschillen en voorzichtig zijn. Bovendien ging het om een klein hoogteverschil van 4,5 cm dat duidelijk gemarkeerd was. Deze markering was gezien het geringe hoogteverschil een afdoende veiligheidsmaatregel. Het hotel hoefde geen aanvullende veiligheidsmaatregelen te treffen en is daarom niet aansprakelijk voor de letselschade.
Oplettendheid verwacht van hotelgasten
Bij vallen en struikelen speelt vaak een rol welke oplettendheid we van mensen mogen verwachten. In dit geval mag van de hotelgasten oplettendheid worden verwacht, omdat het gaat om een onbekende ruimte in een historisch pand:
‘Met The Fallon Hotel en NN is de rechtbank van oordeel dat van een hotelgast die in de ochtend in de ontbijtruimte een ontbijt wenst te nuttigen mag worden verwacht dat hij er rekening mee houdt dat hij (onverwachte) obstakels, zoals een opstap(je), op zijn pad kan treffen, zeker nu het hier gaat om een voor eenieder kenbaar oud gebouw uit 1884 en de ontbijtruimte voor veel hotelgasten (zo ook voor [verzoekster] ) onbekend terrein was. Dan moet door de bezoeker de nodige oplettendheid en voorzichtigheid in acht worden genomen.’
Opstap duidelijk zichtbaar geaccentueerd
Het hotel bracht duidelijke markeringen aan om de hoogteverschillen in de ontbijtzaal zichtbaar te maken. Ook als het druk was in de ontbijtzaal moeten deze markeringen duidelijk zichtbaar zijn geweest voor de bezoekers:
‘Ten tijde van de val van [verzoekster] was de bewuste opstap geaccentueerd met zwart-gele waarschuwingstape en afgewerkt met een licht gekleurde metalen profielplint over de gehele lengte. Deze duidelijk zichtbare, in de woorden van [verzoekster] ‘ontsierende maatregelen’, die ook bij andere vloerovergangen in de open (ontbijt)ruimte terug komen, maken hotelgasten actief bewust van de aanwezigheid van hoogteverschil(len). Zij moeten op de route vanaf de receptie naar haar hotelkamer al zijn opgemerkt door [verzoekster] , althans in ieder geval in haar blikveld zijn gekomen op het moment dat zij die bewuste zaterdagochtend richting de opstap liep. Dat het druk in de ontbijtruimte was met andere hotelgasten – overigens een subjectieve beleving van [verzoekster] – maakt niet dat de opstap, de waarschuwingstape en de metalen profielplint niet (voldoende) meer zichtbaar waren. ‘
Gering hoogteverschil vraagt niet om vergaande maatregelen
De rechter vindt het hoogteverschil van 4,5 cm dusdanig klein dat hiervoor geen verdergaande maatregelen nodig waren. Het bouwbesluit schrijft voor dat een hoogteverschil van 21 cm of groter overbrugt moet worden met een vaste trap of hellingbaan. In dit geval was het aanbrengen van een gele markering op de hoogteverschillen een afdoende maatregel:
‘De mate van waarschijnlijkheid van een ongeval als gevolg van de aanwezigheid van de opstap was niet zo groot dat The Fallon Hotel naar maatstaven van zorgvuldigheid meer veiligheidsmaatregelen had moeten treffen. De rechtbank betrekt in haar oordeel dat hoogteverschillen tussen vloeren zijn toegestaan. Volgens het Bouwbesluit 2012 is bij een hoogteverschil van meer dan 21 centimeter sprake van een te groot risico en moet een dergelijk hoogteverschil worden overbrugd door een vaste trap of een vaste hellingbaan. Weliswaar betekent dat niet dat een opstap van 4,5 cm hoog dan veilig is, maar gezien het geringe hoogteverschil en de al getroffen voorzorgsmaatregelen voeren The Fallon Hotel en NN terecht aan dat het bezwaarlijk is om een oplopende drempel of een oplopend (drempel)profiel en/of een waarschuwingsbord, zoals [verzoekster] stelt, te moeten treffen. Dit geldt ook voor het ter plekke doen waarschuwen voor de opstap door personeel van het hotel.’
Gratis rechtshulp bij letselschade
Neem contact op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Noord-Holland 18 juli 2024, ECLI:NL:RBNHO:2024:7498