Vanaf 1 augustus 2024 gelden er nieuwe percentages voor de rekenrente die we gebruiken om de hoogte van een letselschadevergoeding vast te stellen. De rekenrente is voornamelijk van belang voor ernstige gevallen van letselschade waarbij we de schadevergoeding over een lange termijn berekenen. Daarbij wordt regelmatig een groot bedrag betaald dat bedoelt is om alle toekomstige schade te dekken.
Met de rekenrente bepalen we welk bedrag nu betaald moet worden om bepaalde kosten in de toekomst te dekken. Dit noemen we kapitaliseren. Prijzen stijgen. Hoeveel iets in de toekomst gaat kosten, is daarom moeilijk te bepalen. Ook de waarde van vermogen stijgt. Als ik nu een bedrag krijg om in de toekomst bepaalde kosten te betalen dan zijn dus de inflatie en de rente op vermogen van belang om de schadevergoeding te berekenen. Deze percentages vinden we niet in de wet. Om te voorkomen dat hierover iedere keer opnieuw geprocedeerd moet worden schakelt de rechterlijke macht deskundigen in om deze cijfers voor de komende jaren vast te stellen. Deze cijfers worden opgenomen in de Aanbevelingen rekenrente.
De genoemde rentepercentages zijn aanbevelingen. Van de aanbeveling kan door rechters worden afgeweken als daarvoor goede redenen zijn.
Aanbevelingen rekenrente 2024 onderscheidt drie periodes. De eerste 5 jaar, jaar zes tot en met 30 en de periode na 30 jaar. Voor de rente en inflatie gelden vanaf 1 augustus 2024 de volgende percentages:
Periode Rente Inflatie
0-5 jaar 1,5% 2,0%
6-30 jaar 2,0% 2,0%
>30 jaar 2,0% 2,0%
Bron: www.rechtspraak.nl