Aansprakelijkheid verhuurder voor ongeval in huurwoning

De verhuurder van een woning is aansprakelijk als letselschade ontstaat als de woonruimte niet voldoet aan de veiligheidseisen die daaraan gesteld mogen worden. In een recente uitspraak bepaalt de rechter dat de verhuurder aansprakelijk is voor letselschade die ontstaat als een vrouw valt van een slaapzolder die niet aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet.

De vrouw huurt een woonruimte met een slaapzolder. De slaapzolder is niet bereikbaar via een vaste trap. Op een nacht gaat het fout en valt de vrouw van de trap af. Hoe de vrouw precies valt, is onduidelijk. Het slachtoffer heeft geen herinnering aan de valpartij. De verhuurder van de woning had op grond van het Bouwbesluit een vaste trap moeten aanbrengen naar de slaapzolder. De woning voldoet daarom niet aan het Bouwbesluit. De rechter vindt dat de verhuurder daarom voor 75% aansprakelijk is. Omdat het slachtoffer bij de val van de slaapzolder ernstig en blijvend gewond raakte, betaalt de verhuurder echter de volledige (100%) schade van het slachtoffer.

Slaapzolder voldoet niet aan Bouwbesluit

Het Bouwbesluit is een belangrijke wettelijke regeling waarin onder andere staat aan welke veiligheidseisen woningen moeten voldoen. In het Bouwbesluit staat onder andere hoe moet worden omgegaan met hoogteverschillen en aan welke eisen een trap moet voldoen. In dit geval eist het Bouwbesluit een vaste trap om het hoogteverschil richting de slaapkamer te overbruggen. Door een vast trap was het ongeval mogelijk voorkomen of waren de gevolgen minder ernstig geweest. De verhuurder is daarom aansprakelijk voor het letsel van de gevallen huurder:

‘Verder staat vast dat de door Walburg verhuurde ruimte niet voldoet aan de veiligheidseisen die daaraan gesteld mogen worden. De zolderruimte is als slaapruimte verhuurd en de kantonrechter heeft expliciet overwogen dat en op welke punten de slaapzolder niet voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit, kort gezegd omdat deze geen vaste trap van de juiste breedte en met de juiste afscheidingen en leuningen had.’

Aansprakelijkheid verhuurder voor ongeval in huurwoning, Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 20 augustus 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:5305

Geen eigen schuld wegens plaatsen bed op zolder

De aansprakelijke verzekeraar vindt dat er sprake is van eigen schuld, omdat de een deel van de schade zou zijn ontstaan door het plaatsen van een bed op de zolderverdieping. Bij het verhuren van de woning werd echter expliciet aangegeven dat de zolder gebruikt kon worden als slaapruimte. De rechter vindt daarom dat het slachtoffer geen verwijt kan worden gemaakt van het gebruik van de zolder als slaapkamer:

‘Walburg en ASR kunnen [de gelaedeerde] ook al niet verwijten dat zij het bed op de zolderverdieping had staan, nu die verdieping volgens het huurcontract precies dáárvoor was bedoeld.‘

Terugkomen op erkenning aansprakelijkheid

De aansprakelijke partij erkent de schade, maar wil hier later op terugkomen. Volgens de verzekeraar is de vrouw gewikkeld in een dekbed van de trap af gedaald en daarbij ten val gekomen. Dit standpunt wordt echter pas ingenomen nadat de aansprakelijkheid al is erkend. Ten tijde van het erkennen van de aansprakelijkheid was de toedracht van het ongeval onduidelijk. Het slachtoffer herinnert zich het ongeval niet en er zijn geen getuigen. Omdat er geen nieuwe informatie beschikbaar is over het ongeval mag de verzekeraar niet terugkomen op de erkenning van de aansprakelijkheid:

‘De erkenning is gedaan met de wetenschap dat de toedracht onduidelijk was en dat [de gelaedeerde] zich niks kon herinneren (zie het hiervoor genoemde mailbericht) en op basis van de toen beschikbare informatie van een medische rapportage en een politierapport. Dat ASR (kennelijk) pas daarna een schaderegelaar heeft ingeschakeld die een ander toedrachtscenario aannemelijker vond, komt eveneens voor haar risico.’

Kosteloos een expert inschakelen

Ons landelijk telefoonnummer is 0800 – 44 55 000. U kunt ook een e-mail sturen naar info@hijink.com of het onderstaande contactformulier invullen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Bron: www.rechtspraak.nl Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 20 augustus 2024, ECLI:NL:GHARL:2024:5305

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief