Inzage rapport arbeidsinspectie na bedrijfsongeval – Heeft het slachtoffer van een arbeidsongeval het recht om een rapport van de arbeidsinspectie in te zien?
Slachtoffers van een arbeidsongeval krijgen na een voorgestelde wetswijzing ook inzicht in het onderzoeksrapport van de Inspectie SZW als geen overtreding van de werkgever wordt vastgesteld. Arbeidsongevallen worden gemeld bij de Inspectie SZW.
De Inspectie SZW, voorheen arbeidsinspectie, voert aan de hand van de melding bedrijfsongeval een onderzoek uit naar de oorzaak van het arbeidsongeluk. De arbeidsinspectie onderzoekt of het bedrijf een overtreding heeft begaan. Door een voorgestelde wetswijzing zal het slachtoffer het hele onderzoeksrapport verstrekt krijgen als geen overtreding wordt vastgesteld door de Inspectie SZW. Een positieve ontwikkeling voor de slachtoffers van arbeidsongevallen met letselschade.
Inzage rapport arbeidsinspectie na bedrijfsongeval – Meldingsplicht
Een arbeidsongeval moet gemeld worden in de volgende gevallen:
- dodelijke afloop;
- ziekenhuisopname;
- blijvend letsel.
De meldingsplicht geldt dus bij ernstige arbeidsongevallen. Ook als pas na verloop van enige tijd blijkt dat er sprake is van blijvend letsel of een ziekenhuisopname nodig is, moet alsnog zo spoedig mogelijk een melding worden gedaan. De meldingsplicht geldt niet alleen voor werknemers, maar voor alle personen die onder gezag van het bedrijf werken, zoals uitzendkrachten en zzp’ers.
Geen overtreding – geen rapport voor het slachtoffer
Als de Inspectie SZW geen overtreding constateert, kan het slachtoffer met letselschade in de huidige situatie alleen via een verzoek op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) inzicht krijgen in het onderzoeksrapport. Als dit Wob-verzoek wordt toegewezen wordt het onderzoeksrapport openbaar gemaakt. Het rapport is dan dus voor iedereen toegankelijk. Persoonlijke gegevens, zoals medische informatie, worden bij de openbaarmaking uit het rapport verwijderd. Het rapport wordt geanonimiseerd voordat het openbaar wordt gemaakt. Het slachtoffer krijgt middels een Wob-verzoek dus wel het rapport, maar niet het volledige rapport.
Voor slachtoffers met letselschade is de huidige situatie vaak frustrerend. Als de Inspectie SZW vaststelt dat de werkgever geen overtreding heeft gemaakt, krijgt het slachtoffer geen inzicht in het onderzoek. Voor het slachtoffer is dus niet duidelijk waarom geen overtreding is vastgesteld.
Inzage van een rapport van de arbeidsinspectie na bedrijfsongeval is door een wetswijziging mogelijk geworden. Op grond van de huidige Arbeidsomstandighedenwet wordt het onderzoeksrapport, inclusief de bijlagen, in de toekomst door de Inspectie SZW aan het slachtoffer verstrekt ook als geen overtreding van de werkgever wordt vastgesteld. Een welkome en verstandige wijzing.
Arbeidsongeval en letseladvies
Heeft u een bedrijfsongeval gehad en letselschade opgelopen? Overleg dan gerust met onze letselschade-experts en letseladvocaat. Wij kunnen u adviseren over een letselschadevergoeding, letselbedragen en aansprakelijkheid. Een eerste gesprek is zonder kosten. Bel ons landelijke gratis nummer 0800 – 44 55 000. Wij helpen u graag verder.
Ook kunt u onderstaand uw gegevens achterlaten. Onze advocaten streven na u binnen 15 minuten te bellen op werkdagen.