Voorschot letselschade

Bij Letselschade kunt u een voorschot krijgen op uw schadevergoeding. Voorwaarde voor een voorschot op de letselschadevergoeding is dat de aansprakelijkheid vast staat. Met het voorschot kunt u uw lopende kosten voldoen. Bij de eindregeling verrekenen we het voorschot met de letselschadevergoeding.

De afhandeling van letselschade duurt lang. Pas als er een medische eindsituatie is, staat de schade vast. Op dat moment zijn de gevolgen van het ongeval duidelijk. In de tussentijd zijn behandelingen nodig, moet er misschien iemand helpen bij de huishouding en worden andere kosten gemaakt. Deze ’tussentijdse’ schade moet vergoed worden. De aansprakelijke verzekeraar betaalt voor deze kosten een voorschot. Het voorschot bij letselschade dient hoofdzakelijk om de kosten op korte termijn te dragen en zo financiële problemen te voorkomen.

Uitbetaling voorschot letselschade

Als de aansprakelijkheid vaststaat kan het letselschade slachtoffer een verzoek indienen om een voorschot te krijgen op de letselschadevergoeding. Niet alle verzekeraars gaan hetzelfde om met een verzoek om een voorschot toe te kennen. Een letselschadespecialist kan u bijstaan bij het krijgen van een voorschot op uw schade. In de praktijk blijkt dit vaak lastig en moet een voorschot worden afgedwongen.

Het verstrekken van voorschotten voorkomt financiële problemen van het letselschadeslachtoffer. De financiële situatie van het slachtoffer blijft zo ongewijzigd ten opzichte van de situatie voor het ongeval. Tijdige bevoorschotting zal bovendien de verhouding tussen partijen ten goede komen.

Bij lestelschade rekenen we wettelijke rente over de schadevergoeding vanaf het moment van het ongeval of het moment dat de kosten zijn gemaakt tot het moment van de uitbetaling. Door het betalen van een voorschot voorkomt de verzekeraar dus dat het bedrag oploopt door de wettelijke rente.

Hijink Advocaten is aangesloten bij het nationaal keurmerk letselschade

Regels bevoorschotting bij letselschade

De Gedragscode Behandeling Letselschade bepaalt dat moet worden voorkomen dat het letselschade slachtoffer schade zelf draagt. In gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade staat dat erkende schade binnen veertien dagen wordt uitbetaald. Gedragsregel 7 geldt ook voor voorschotten. De uitbetaling van een voorschot bij letselschade zou dus binnen veertien dagen moeten plaatsvinden.

Hoeveel voorschot bij letselschade?

Hoeveel voorschot u bij letselschade krijgt, is afhankelijk van de schadeposten waar u nu of in de nabije toekomst kosten voor maakt. U kunt hierbij denken aan de volgende kostenposten:

  • Kosten voor medische behandeling die uw zorgverzekeraar niet vergoedt;
  • Uw eigen risico;
  • Kosten voor hulp in de huishouding;
  • Kinderopvang;
  • Kosten voor klussen aan en rond uw woning;
  • Het uitlaten van uw hond;
  • Kosten van juridische bijstand;
  • Kosten voor een (medische) expertise.

De hoogte van het voorschot is meestal afhankelijk van de erkende en vastgestelde schadeposten.

Letselschade voorschot op algemene titel

Als de aansprakelijkheid vaststaat, maar de schadeposten niet, is een voorschot op algemene titel een mogelijkheid. Een voorschot op algemene titel wordt niet toegekend voor een specifieke schadepost. Het voorschot op algemene titel verrekenen we met de uiteindelijke letselschadevergoeding.

Terugbetalen voorschot letselschade

In de praktijk bestaat er eigenlijk nooit een verplichting om een voorschot terug te betalen. Het voorschot is een onderdeel van de schadevergoeding die het slachtoffer toekomt. Slechts in het geval van fraude bestaat er mogelijk een verplichting om een letselschade voorschot terug te betalen. Een verzekeraar betaalt een voorschot als de aansprakelijkheid en schade zijn erkend. De verzekeraar is gebonden aan deze standpunten en mag hier niet op terugkomen.

Restitutierisico

Het betalen van een voorschot brengt risico’s mee voor een verzekeraar. Als het bedrag is uitgegeven en het voorschot blijkt ten onrechte toegekend, dan loopt de verzekeraar het risico dat hij zijn geld niet terugkrijgt. Dit noemen we het restitutierisico. In de praktijk worden echter eerder te weinig dan te veel voorschotten verstrekt. Het afwijzen van een verzoek tot het toekennen van een voorschot op grond van het restitutierisico is dan ook vaak een discussiepunt in een letselschadezaak. Een letselschadespecialist kan u in de discussie bijstaan.

Voorschot letselschade, voorschot smartengeld, voorschot letselschadevergoeding, Hoeveel voorschot bij letselschade, voorschot op algemene titel

Voorschot smartengeld

Verzekeraars betalen eventueel ook een smartengeld voorschot. Voorwaarden voor een smartengeld voorschot zijn dat de aansprakelijkheid vaststaat en dat de immateriële schade is erkend. Door het verstekken van een voorschot op het smartengeld voorkomt de verzekeraar dat het te betalen smartengeld oploopt door de wettelijke rente.

Schakel kosteloos een letselschade advocaat in

Neem contact op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    HIJINK Advocaten