Vanuit de Tweede Kamer is de minister voor rechtsbescherming gevraagd om een reactie naar aanleiding van problemen bij het afwikkelen van letselschade. De Kamervragen volgen na een onderzoek dat Radar uitvoerde naar de afhandeling van letselschade.
Het televisieprogramma Radar ondervroeg 3000 personen over de afhandeling van hun letselschade. De meerderheid van alle slachtoffers was ontevreden over de afhandeling van hun schade.
Twee derde van alle ondervraagden heeft het gevoel dat hun zaak onnodig werd vertraagd. Veel slachtoffers hebben ook het gevoel dat deze vertraging bewust wordt veroorzaakt.
De lange looptijd van letsel zaken zorgt ook voor psychische schade. 43 procent van de ondervraagden heeft last van psychisch letsel als gevolg van de wijze waarop hun letselschade is afgehandeld. Veel gehoorde klachten zijn angst, depressie, vermoeidheid, slecht slapen/nachtmerries, concentratieproblemen, ongeremd gedrag, piekeren, en zelfs persoonlijkheidsveranderingen.
59 procent van de ondervraagden geeft aan financiële nadelen te ondervinden.
50 procent heeft het gevoel totaal geen grip te hebben op de afhandeling.
Meer dan de helft van de ondervraagden voelt zich soms meer verdachte dan slachtoffer.
55 procent geeft aan dat de tegenpartij in hun zaak aangaf dat het letsel niet het gevolg van het ongeval was.
Opmerkelijk en helaas voor de hand liggend, is dat er bij hogere schade bedragen meer twijfel ontstaat over de hoogte van de schadevergoeding en het medisch bewijs.
De Letselschade Raad heeft inmiddels suggesties gedaan om de vastgestelde problemen op te lossen.