Aangereden door een tram: Een minderjarige wordt aangereden door een tram. De rechtbank Den Haag beoordeelt of de trammaatschappij de schade van de aangereden persoon moet vergoeden.
Na het uitstappen uit de tram wil het slachtoffer oversteken. Hierbij ziet hij een tram die uit de ander richting nadert over het hoofd. De trambestuurder kan niet meer pop tijd remmen en er ontstaat een aanrijding. De trammaatschappij wordt aansprakelijk gesteld voor de letselschade die ontstaat bij de aanrijding met de tram tijdens het oversteken.
Is de trammaatschappij aansprakelijk na een aanrijding?
Om vast te stellen of de trammaatschappij aansprakelijk is beoordelen we of de bestuurder een verwijt kan worden gemaakt. De rechter vindt dat de trambestuurder rekening had moeten houden met een overstekende voetganger. De bestuurder had zijn snelheid moeten aanpassen, zodat tot stilstand komen voor een plotseling overstekende voetganger mogelijk was:
‘Zoals hiervoor reeds is overwogen kan aan de trambestuurder worden toegerekend dat hij onvoldoende heeft geanticipeerd op de mogelijkheid dat er plotseling een voetganger zou oversteken. Hij heeft zijn snelheid onvoldoende aangepast aan de drukke en onoverzichtelijke verkeerssituatie.’
50% regel bij aanrijding door een tram
Een tram is een motorvoertuig. De wet beschermt voetgangers en fietsers tegen het gevaar van motorvoertuigen. Het motorvoertuig is aansprakelijk voor tenminste 50% van de schade van de voetgangeer of fietser, tenzij er sprake is van overmacht. Van overmacht is alleen sprake als de bestuurder geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Overmacht wordt niet snel aangenomen.
Verdeling van schuld en schade aanrijding door tram
De 50% regeling is van toepassing. De trammaatschappij is aansprakelijk en draagt daarom in ieder geval 50% van de schade van de overstekende voetganger. De rechter kijkt voor de verdeling van de andere 50% van de schade naar de bijdrage van de betrokkenen aan het ontstaan van de aanrijding.
De voetganger heeft onvoldoende gekeken of de weg vrij was. Hij droeg een capuchon en luisterde (waarschijnlijk) naar muziek. De capuchon en het dragen van oortjes, maakten het waarnemen (zien en horen) van de tram lastig. De rechter vindt daarom dat de voetganger 40% eigen schuld heeft. De trammaatschappij is aansprakelijk voor 60% van de schade van de aangereden voetganger.
Billijkheidscorrectie wegens ernstig letsel aanrijding tram
De rechter bepaalt dat de trammaatschappij aansprakelijk is voor 60% van de schade. Het slachtoffer raakte echter dusdanig gewond dat de rechter het redelijk vindt om een billijkheidscorrectie toe te passen. De rechter past de verdeling van de aansprakelijkheid daarom aan van 60/40 naar 70/30:
‘Er is sprake van blijvende schade aan de nieren en blijvende gehoorschade en [de minderjarige] zal langdurig moeten revalideren. Dit leidt ertoe dat de billijkheid een andere verdeling van de schade eist en wel in die zin dat HTM 70% van de schade van [de minderjarige] moet dragen en dat [de minderjarige] 30% van de schade zelf moet dragen.’
Letselschade in een tram
In de Nederlandse wet staan speciale regels voor vervoerdersaansprakelijkheid. De inzittende van een tram krijgt in veel gevallen een schadevergoeding bij een aanrijding van de tram met een ander voertuig. Ook als een passagier valt door plotseling remmen is een schadevergoeding mogelijk. Als u als passagier gewond raakt in een tram zijn er daarom vaak mogelijkheden om een schadeclaim in te dienen.
Gratis rechtshulp bij letselschade
Schakel gratis een letselschade advocaat in om uw schade tot in de details voor u te regelen. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.
Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Den Haag 28 april 2023, ECLI:NL:RBDHA:2023:8755