Aanrijding op een niet openbare weg


Ook bij een aanrijding op een niet openbare weg kunnen voetgangers en fietsers een beroep doen op de wettelijke bescherming die geldt bij een aanrijding met een motorvoertuig.

De wet beschermt voetgangers en fietsers. Op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet krijgen fietsers en voetgangers na een aanrijding in ieder geval 50% van de schade vergoed en meestal meer. De wet geldt alleen op openbare wegen. Dit zijn wegen die voor algemeen en voor iedereen toegankelijk zijn. Bij een aanrijding op een niet openbare weg wordt de 50% regel echter ook toegepast. Als u bent aangereden op een niet openbare weg krijgt u in veel gevallen dus wel gewoon een letselschadevergoeding.

Aanrijding op een niet openbaar festivalterrein

Een recente uitspraak van de rechtbank Overijssel over een aanrijding op een festivalterrein laat zien hoe de rechter een aanrijding op een niet openbare weg beoordeelt. Een bezoeker van een festival wordt op het festivalterrein aangereden door een touringcar. Alhoewel de aanrijding niet plaatsvindt op de openbare weg kan het slachtoffer wel een beroep doen op de bescherming die geldt voor voetgangers bij een aanrijding met een motorvoertuig.

Aanrijding op een niet openbare weg, aanrijding festivalterrein, artikel 185 WVW niet openbare weg, weg niet openbaar letselschade, Rechtbank Overijssel 15 juli 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:3954

Geen openbare weg wel bescherming voor voetgangers en fietsers

De wettelijke bescherming voor voetgangers en fietsers hangt samen met het gevaar dat motorvoertuigen veroorzaken en de zorgvuldigheidsplicht die daarom op de bestuurder rust. De rechter benoemt dat deze zorgvuldigheidsplicht ook geldt als een bestuurder zich niet op de openbare weg begeeft. Ook op een festivalterrein kan een voetganger daarom een beroep doen op de bescherming die geldt voor voetgangers:

‘Op de bestuurder van een motorrijtuig rust een zware zorgvuldigheidsplicht, die meebrengt dat de bestuurder bij het bepalen van zijn rijgedrag rekening moet houden met fouten van ongemotoriseerde verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers, tenzij deze fouten zo onwaarschijnlijk zijn dat hij daarmee in redelijkheid geen rekening hoefde te houden. Deze zorgvuldigheidsplicht rust zowel op de bestuurder van een motorrijtuig die zich op de openbare weg begeeft als op de bestuurder van een motorrijtuig die zich niet op de openbare weg begeeft.’

Aanknopen bij stelsel artikel 185 WVW

De rechter benoemt dat inmiddels vaste rechtspraak is dat ook op de niet openbare weg een beroep kan worden gedaan op artikel 185 WVW. In dit geval is de verzekeraar van de touringcar daarom aansprakelijk voor (een deel van) de schade van het slachtoffer:

‘Inmiddels is vaste rechtspraak dat ook in gevallen waarin artikel 185 WVW niet rechtstreeks van toepassing is omdat het motorrijtuig bij het ongeval niet op de openbare weg reed, in het kader van de beoordeling ex artikel 6:162 BW alsnog kan worden aangeknoopt bij het stelsel van artikel 185 WVW (vgl. o.a. HR 15 januari 1993 ECLI:NL:HR:1993:ZC0825 (Puts/Ceha), HR 29 januari 1999, ECLI:NL:HR:1999:ZC2834, HR 14 juli 2000, LJN: HR:2000:AA6526, Rb. Amsterdam 26 mei 2011, ECLI:NL:RBAMS: 2011:BR2561, Rb. Midden-Nederland 23 december 2020, ECLI:NL:RBMNE:2020:5674).’

Eigen schuld aanrijding met touringcar

De festivalbezoeker bevond zich volgens de rechter op een gevaarlijke plaats links naast de bus. De bezoeker had bovendien gedronken. De rechter vindt daarom dat er sprake is van 40% eigen schuld. Dit is de schade die het slachtoffer zelf veroorzaakt en daarom in beginsel ook zelf betaalt. Omdat de schade van de bezoeker hoog is en hij hiervoor niet is verzekerd past de rechter echter een billijkheidscorrectie toe. De aansprakelijke verzekeraar moet daarom 75% van de schade vergoeden:

‘In plaats van te wachten tot de bus op die parkeerplaats stond en dan via de deur aan de rechterzijde van de bus te vragen of hij en zijn vrienden mee konden rijden, is [verzoeker] over het terrein gaan zwerven en is hij naast een bus gaan staan, die nog moest oprijden naar de parkeerplaats. Hij kon dus weten dat die bus op enig moment in beweging zou komen. Bovendien weegt de rechtbank in het nadeel van [verzoeker] mee dat hij naar eigen zeggen circa 10 biertjes van 0,25 l heeft gedronken. Gelet op die hoeveelheid alcohol is het aannemelijk dat [verzoeker] minder alert en minder adequaat heeft gereageerd op de situatie ter plekke. ‘

Schakel kosteloos een letselschade advocaat in

In Nederland betaalt de aansprakelijk partij ook de kosten van de letselschadeclaim. Uw schade laten afhandelen is daarom kosteloos. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contractformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Overijssel 15 juli 2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:3954

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief