Bij een aanrijding op een onbewaakte spoorwegovergang raakt een fietser gewond. De fietser stelt de beheerder van de spoorwegovergang aansprakelijk. De rechter beoordeelt of Prorail aansprakelijk is voor het ongeluk op een spoorwegovergang.
De rechtszaak naar aanleiding van deze aanrijding laat zien hoe we het recht op een letselschadevergoeding na een aanrijding op een spooroverweg beoordelen. Daarnaast komt een oudere uitspraak aan de orde waarin een aanhanger vast komt te zitten op een overweg.
Schadevergoeding na aanrijding op spoorwegovergang
Na een aanrijding op een spoorwegovergang kan er recht bestaan op een schadevergoeding. Dit recht op een schadevergoeding bestaat bijvoorbeeld als de overweg gebrekkig is of als er sprake is van een gevaarlijke situatie. Na een aanrijding met een trein op een overweg kijken we daarom onder andere naar:
- De waarschuwingsborden bij de spoorwegovergang;
- De zichtbaarheid van de overgang en de waarschuwingsborden;
- Of de situatie overzichtelijk is;
- Of de geplaatste borden ook daadwerkelijk het effect hebben dat mensen goed opletten bij het oversteken van de overweg.
Aanrijding op NABO – niet-actief beveiligde spooroverweg
Een fietser rijdt door het bos. Als hij een spoorweg oversteekt, passeert er ook een trein. De fietser raakt gewond bij de aanrijding en stelt de beheerder van de overweg aansprakelijk. De aanrijding tussen de trein en fietser vond plaats op een onbewaakte spoorwegovergang.
De officiële term voor een onbewaakte spoorwegovergang is een niet-actief beveiligde spooroverweg of afgekort NABO. Een NABO is een spoorwegovergang die niet wordt afgesloten met slagbomen. Op onbewaakte overgangen vinden regelmatig aanrijdingen met treinen plaats.
Gevaar onbeveiligde spoorwegovergang
Prorail kent de gevaren van onbewaakte spoorwegovergangen. Er is een plan om deze onbewaakte overgang te vervangen door een tunnel. Dit plan maakt deel uit van een groter plan om meerdere NABO’s weg te halen. De rechter beoordeelt daarom of Prorail in afwachting van de aanleg van een tunnel voldoende maatregelen heeft genomen om te waarschuwen voor het gevaar van de onbewaakte spooroverweg.
Voldoende gewaarschuwd voor onbewaakte spooroverweg
De rechter stelt vast dat de overgang duidelijk zichtbaar is. Bovendien staan er andreaskruisen en waarschuwingsborden. Waaronder een driehoekig waarschuwingsbord met de afbeelding van een locomotief en een blauw rechthoekig bord met daarop de tekst ‘wil je blijven leven wacht dan even’. Naast de overgang staan rood-wit gestreepte schrikhekken met daarboven blauwe borden met ‘LET OP TREIN’.
Of deze waarschuwingen genoeg zijn is afhankelijk van de vraag of de borden ook daadwerkelijk effect hebben. De rechter neemt aan dat de geplaatste borden voldoende moeten zijn om weggebruikers goed te laten opletten bij het oversteken. Prorail is daarom niet aansprakelijk.
Vastzitten op spoorwegovergang
Een aanrijding op een spoorwegovergang kan ook door een gebrek aan de spoorwegovergang ontstaan. Een uitspraak van de rechtbank Dordrecht uit 2006 laat zien hoe de rechter omgaat met het vastlopen van een lage en lange oplegger op een glooiende spoorwegovergang.
Een tractor met een lange aanhanger rijdt over een spoorwegovergang. Door hoogteverschillen raakt de onderkant van de aanhanger de grond. De tractor komt daardoor vast te staan. Als de slagbomen op de overweg sluiten, verlaat de bestuurder de tractor. De naderende trein botst tegen de vastgelopen dieplader. Volgens de rechter was de eigenaar van de spoorwegovergang niet aansprakelijk. Bij de overgang stond namelijk het bord ‘slecht wegdek’ met een onderbord dat een vastlopende dieplader toont. Met het plaatsen van dit bord was genoegzaam gewaarschuwd voor het gevaar dat een lange en lage oplegger vastloopt op de spoorwegovergang.
Schade treinpassagiers
Ook de passagiers kunnen gewond raken bij een aanrijding op een overweg. Voor de mensen in een trein gelden speciale aansprakelijkheidsregels. Iemand die een kaartje koopt voor de trein sluit namelijk een vervoersovereenkomst. Als een treinpassagier gewond raakt, betaalt de vervoerder daarom meestal een schadevergoeding.
Bekijk onze pagina met voorbeelden van smartengeld bij letselschade opgelopen als passagier in een bus, trein of boot voor meer inzicht in de schadevergoeding die u krijgt als u als trein passagier bij een aanrijding betrokken bent.
Bespreek uw schadevergoeding
U weet direct of u recht heeft op een schadevergoeding als u contact opneemt met onze specialisten. Onze hulp bij letselschade is bovendi9en meestal helemaal gratis. Neem contact op en laat uw schade afhandelen. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in als u gebeld wilt worden door een expert.
Bronnen:
Uitspraak rechtbank Midden Nederland
Uitspraak rechtbank Dordrecht