Bewijs van struikelen over hoogteverschil

De eiser in deze procedure struikelt en valt (waarschijnlijk) over een losliggende tegel of steen. Afhankelijk van de plaats van het ongeval en het hoogteverschil kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn voor schade door losliggende tegels. Voor de schadeclaim is echter van belang dat uit het bewijs blijkt waar het ongeval plaatsvond en over welke tegels het slachtoffer struikelde. Zonder duidelijkheid over de plaats van het vallen en het hoogteverschil dat de stoep hier vertoont, is succesvol schade claimen niet mogelijk.

In dit geval levert het slachtoffer geen of onvoldoende informatie over de plaats waar zij is gevallen. De toedracht van het ongeval (Wat is er precies gebeurd?) staat daarom niet vast. Of er ter plaatse sprake is van een gebrek aan de weg kan daarom niet worden vastgesteld. De rechter wijst de letselschadeclaim daarom af.

Beoordeling schadeclaim bij struikelen over losliggende tegels

Een stoep, voetpad of andere weg mag hoogteverschillen vertonen. Voetgangers moeten rekening houden met deze hoogteverschillen en voorzichtig zijn. De wegbeheerder is aansprakelijk als er sprake is van een hoogteverschil waarmee een voetganger geen rekening hoeft te houden. Om te beoordelen of er sprake is van een gebrekkige weg/stoep kijken we dus naar het hoogteverschil dat door de losliggende stenen ontstaat. De bewijslast ligt bij het slachtoffer. Het slachtoffer moet daarom in ieder geval duidelijk maken welk hoogteverschil het ongeval veroorzaakte:

‘De stoep is bestemd voor voetgangers en wordt door voetgangers gebruikt. Hij moet dus geschikt zijn om op te wandelen. Dat betekent niet dat er geen oneffenheden in mogen zitten, maar voetgangers hoeven niet zonder meer bedacht te zijn op grote hoogteverschillen. Het gaat er dus om hoe scheef de tegel lag waarover [eiser] is gestruikeld en hoe groot het hoogteverschil was.’

Bewijs van struikelen over hoogteverschil, Rechtbank Amsterdam 24 juli 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:4510

Bewijs toedracht struikelen over hoogteverschil

Een letselschadevergoeding moet je afdwingen. Hiervoor is bewijs nodig. De aard van het ongeval bepaalt min of meer welk bewijs het slachtoffer moet leveren. Als een voetganger struikelt over een hoogteverschil is het belangrijk om dit hoogteverschil vast te leggen. Maak daarvoor duidelijke foto’s van de plaats van het struikelen. Meet het hoogteverschil nauwkeurig en leg dit vast door een foto te maken waarop een liniaal laat zien hoe groot het hoogteverschil is.

Plaats van het struikelen

Het slachtoffer moet aantonen dat een weg gebrekkig is. Hiervoor is van belang welke eisen we ter plaatse aan de weg mogen stellen. Voor het beoordelen van de aansprakelijkheid van een wegbeheerder is daarom niet alleen het hoogteverschil van belang, maar ook de plaats van het hoogteverschil. In een oude binnenstad moeten voetgangers bijvoorbeeld eerder rekening houden met hoogteverschillen.

Gratis rechtshulp bij letselschade

Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Amsterdam 24 juli 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:4510

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief