Deze week werd bekend dat er meerdere hepatitis A besmettingen zijn door het eten van blauwe bessen van de Albert Heijn. RTL Nieuws vroeg letselschade advocaat Mark Visser om uit te leggen hoe een schadeclaim werkt als je ziek wordt door het eten van besmet voedsel.
Een product moet voldoen aan de eisen die we daaraan redelijkerwijs mogen stellen. Als etenswaren ziekte en schade veroorzaken, is het daarom mogelijk een schadevergoeding te claimen. Voor een schadeclaim is bewijs nodig waaruit blijkt dat het eten van een product oorzaak is van de besmetting (en de schade).
Hepatitis A besmettingen door blauwe bessen Albert Heijn
Deze week werd bekend dat verschillende personen hepatitis A opliepen (vermoedelijk) door het eten van blauwe bessen van de Albert Heijn. Het vermoeden is dat de oorsprong van de besmetting een plukker is in Polen. Inmiddels zijn er 12 besmettingen met hepatitis A vastgesteld. Twee personen werden in het ziekenhuis opgenomen. Het RIVM vreest honderden besmettingen.
Raakte u besmet met hepatitis A door het eten van blauwe bessen van de Albert Heijn? Neem dan contact op voor gratis advies en rechtsbijstand.
Vul het contactformulier in voor een terugbelverzoek
Mark Visser bij RTL Nieuws
Mark Visser beantwoordde bij RTL Z Nieuws vragen over een schadeclaim na het eten van een besmet product. Hieronder leggen we aan de hand van enige quotes uit het interview uit welke mogelijkheden er zijn om schade te claimen bij een hepatitis A besmetting.
“Als je een product koopt, mag je verwachten dat het goed is”
Van een voedingsmiddel mag je verwachten dat je het kunt eten zonder ziek te worden. Als u door een voedingsmiddel een besmetting met hepatitis A oploopt, is het daarom mogelijk om een schadevergoeding te krijgen.
“Wie eist, die bewijst”
Bij letselschade moet de eiser (meestal) bewijs leveren van de aansprakelijkheid van de tegenpartij. In dit geval moet de consument dus aantonen dat het eten van besmette bessen tot een hepatitis A besmetting leidde. Medische informatie is hierbij onmisbaar. Bezoek altijd een dokter. Bewaar bovendien de verpakking en aankoop bewijzen.
“Een bedrag is lastig te noemen”
De hoogte van de letselschadevergoeding is afhankelijk van de omvang van de schade. Welk bedrag iemand krijgt, hangt daarom af van de persoonlijke situatie. Mogelijke onderdelen van de schadevergoeding zijn bijvoorbeeld het betaalde eigen risico, een daggeldvergoeding bij verblijf in het ziekenhuis, niet vergoedde medische kosten, reiskosten en gemiste inkomsten of omzet. Daarnaast bestaat de schadevergoeding uit smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor de negatieve gevolgen van letsel die niet direct in geld zijn uit te drukken. Hieronder vallen pijn, leed en afname van plezier in het leven.
Uitvallen werknemer door blauwe bessen Albert Heijn
Ook werkgevers lopen schade op bij het uitvallen van een werknemer. Wie ziek thuis zit, krijgt gewoon salaris. De werkgever betaalt het salaris door en lijdt daarom schade. De werkgever kan deze zogenaamde loonschade verhalen op de aansprakelijke partij. Deze schadeclaim noemen we loonregres.
Bronnen:
Bekijk de uitzending op RTL.nl (Mark Visser komt ongeveer na 1 minuut en 50 seconden aan het woord)