Het is door corona minder druk op de weg, maar niet veiliger. Het aantal verkeersongevallen is afgenomen met 23%. Het aantal verkeersongevallen met gewonden (11.2% afname) of dodelijke slachtoffers (10.1% afname) vertoont niet dezelfde afname. Dit blijkt uit ongevallencijfers over 2020.
Als er minder verkeersongelukken gebeuren, zijn er ook minder slachtoffers. Dit lijkt een logische conclusie. Door de afgenomen drukte op de weg gaan mensen blijkbaar harder rijden. Het aantal ongelukken met letsel neemt daardoor relatief gezien weinig af. Met name voor fietsers en voetgangers is het risico van verkeersdeelname in feite toegenomen.
Corona en verkeersdoden
In 2020 kwamen in Nederland 610 personen om bij een verkeersongeluk. Dit is het laagste aantal verkeersdoden sinds 2015. De afname in het aantal weggebruikers is zoals gezegd groter dan de afname van het aantal verkeersdoden. 229 fietsers kwamen in 2020 om het leven bij een verkeersongeval. Dit is het hoogste aantal dodelijke fietsongevallen in 25 jaar.
Harder rijden door afname verkeer
We rijden minder, maar het risico op letselschade en overlijdensschade is groter. Oorzaak is waarschijnlijk dat mensen harder rijden. De drukte in het verkeer nam af door corona. Gevolg hiervan was dat mensen harder gaan rijden. Hierdoor zijn de gevolgen van een aanrijding in veel gevallen ernstiger. Tijdens de tweede lock down bleef het relatief druk op de weg. De afname van verkeer waardoor mensen harder gaan rijden zien we dus niet terug tijdens de tweede lock down.
Zoom zombies
Bij corona en verkeersongevallen komen we ook de nieuwe term Zoom Zombie tegen. Zoom is een online vergader programma vergelijkbaar met Microsoft Teams. Online vergaderen is inspannend en leidt tot minder oplettendheid in het verkeer. Verminderde oplettendheid door online vergaderen noemen we soms ook zoomvermoeidheid.
Bron: Algemeen Dagblad