Dat een bepaalde handeling normaal is binnen een bedrijf bij bepaalde werkzaamheden betekent niet dat de werkgever niet aansprakelijk is als er letselschade ontstaat. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Daarnaast laat de zaak zien dat een bestaande aandoening van een werknemer niet aan de aansprakelijkheid van de werkgever in de weg staat.
Een KLM medewerker raakt gewond als hij een vliegtuig inklimt. De rechter beoordeelt of werkgever KLM aansprakelijk is voor de letselschade van haar werknemer. Daarvoor is van belang of KLM haar zorgplicht is nagekomen.
Letsel bij laden vliegtuig
Na het laden van de ingecheckte bagage moet handbagage in het ruim van een vliegtuig worden geladen. Deze handbagage gaat via een luik aan de onderkant van het vliegtuig naar binnen. Dit luik zit ongeveer op borsthoogte. Als er geen hulpmiddelen beschikbaar zijn, klimt een van de werknemers vanaf de grond door het luik naar binnen. Vervolgens geeft een collega de bagage aan. Om door het luik te klimmen, moet de werknemer een klein sprongetje maken en zich vervolgens omhoog drukken.
Een KLM medewerker raakt tijdens het klimmen met zijn arm de rand van de deur. Hierbij schiet zijn schouder uit de kom. Vervolgens klapt hij met zijn gezicht op de rand van de deur. Een ambulance brengt de man naar het ziekenhuis en hij is enige tijd arbeidsongeschikt. De man stelt werkgever KLM aansprakelijk. De rechter beoordeelt of de KLM haar zorgplicht is nagekomen.
Geen hulpmiddelen om in vliegtuig te klimmen
De rechtbank is van mening dat KLM niet aan haar zorgplicht heeft voldaan. Zonder hulpmiddelen om in het ruim van het vliegtuig te klimmen, was er geen andere manier om in het ruim van het vliegtuig te komen. KLM is daarom aansprakelijk voor de letselschade van haar werknemer. Dat het normaal was om op deze manier het ruim van het vliegtuig te betreden, doet daar niet aan af.
Pre-existente schouderluxatie
KLM verweert zich tegen de schadeclaim door te stellen dat de werknemer geen schade heeft door het werk, maar door een bestaande aandoening. De man heeft habituele schouderluxatie, waardoor zijn schouder vaak uit de kom schiet. KLM vindt dat deze schouderluxatie en niet het werk de letselschade veroorzaakte. De rechter ziet dit anders. Als de werknemer niet in het ruim had hoeven klimmen, was hij niet gewond geraakt. Dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden gewond raakte, is voldoende om de aansprakelijkheid vast te stellen.
Bespreek uw letsel
Onze specialisten geven u direct een eerlijk oordeel over de haalbaarheid van uw schadeclaim. Neem contact op. Bel naar 0800-4455000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in voor informatie over letselschade.
Bron: rechtspraak.nl