Zwakke verkeersdeelnemers zijn voetgangers en fietsers, inclusief bestuurders van een elektrische fiets. We noemen voetgangers en fietsers zwakke verkeersdeelnemers, omdat zij kwetsbaar zijn in het verkeer. De wet beschermt deze zwakke verkeersdeelnemers. Bij een aanrijding met een motorvoertuig hebben voetgangers en fietsers bijna altijd recht op een schadevergoeding. De bestuurder van het motorvoertuig betaalt minstens 50% van de schade, tenzij de bestuurder geen enkel verwijt kan worden gemaakt.
De wettelijke bescherming voor fietsers en voetgangers maakt het makkelijk om letselschade te claimen na een verkeersongeval. Bovendien betaalt de aansprakelijke partij de kosten van de schadeclaim. Onder deze kosten vallen ook de kosten van een letselschade expert. Na een aanrijding schakelt u daarom kosteloos een letselschade advocaat in om uw schade te laten afhandelen. Neem contact op voor gratis advies en rechtsbijstand.
Vul het contactformulier in voor een terugbelverzoek
Kwetsbare verkeersdeelnemers die geen zwakke verkeersdeelnemers zijn
De wet beschermt voetgangers en fietsers. Deze wettelijke bescherming voor zwakke verkeersdeelnemers vinden we in artikel 185 WVW. De elektrische fietser is ook een zwakke verkeersdeelnemer als de fiets aan de wettelijk eisen voldoet. Andere kwetsbare weggebruikers zoals speed-pedelecs, bromfietsers en motorrijders vallen niet onder de regeling. De wettelijke bescherming voor zwakke verkeersdeelnemers geldt in Nederland dus alleen voor voetgangers, fietsers en elektrische fietsen met trapondersteuning.
Schadevergoeding zwakke verkeersdeelnemer
Aangereden zwakke verkeersdeelnemers hebben recht op een schadevergoeding, tenzij de bestuurder aantoont dat er sprake is van overmacht. Overmacht betekent dat de bestuurder geen enkele fout maakte. Deze situatie doet zich slechts zeer zelden voor. De zwakke verkeersdeelnemer krijgt op grond van de 50% regel in artikel 185WVW tenminste de helft van de opgelopen letselschade vergoed. Voor de verdeling van de rest van de schade kijken we naar de over en weer gemaakte verkeersfouten.
Ongeval tussen zwakke verkeersdeelnemers
Bij een aanrijding tussen twee fietsers, of een aanrijding van een fietser met een voetganger kijken we naar de gemaakte verkeersfouten om het recht op een schadevergoeding vast te stellen. In dat geval kunnen de voetganger en fietser dus geen beroep doen op de wettelijke bescherming van artikel 185 WVW. De betrokken zwakke verkeersdeelnemers zijn gelijkwaardig. Bij de aanrijding tussen een fietser en een voetganger betekent het snelheidsverschil meestal wel dat de fietser een groter deel van de schade draagt.
Gratis rechtshulp bij letsel
Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.