Letselschade

Getuigenverklaring

Getuigenverklaringen spelen een belangrijke rol in letselschadezaken. Voor het vaststellen van de aansprakelijkheid kan een getuigenverklaring doorslaggevend zijn.

Een getuigenverhoor door een rechter in een letselschadezaak komt niet veel voor. Althans in de meeste gevallen wordt letselschade buiten de rechtszaal afgehandeld. Daarom worden op schrift gestelde getuigenverklaringen veel gebruikt in letselschadezaken.

Het belangrijkste is dat u weet wie de getuigen waren bij een ongeval of aanrijding. De verkeersdeelnemers die een aanrijding waarnemen, rijden, lopen of fietsen vaak door als een ongeval niet ernstig is. Belangrijk bewijs kan op die manier verloren gaan. Wij adviseren u daarom om voordat u een schadeformulier invult eerst de contactgegevens van getuigen te noteren.

Zorg dus dat u na een aanrijding of ongeval eerst de contactgegevens van eventuele getuigen veilig stelt. In veel letselschadezaken lopen slachtoffers tegen een bewijsprobleem aan. Alhoewel een aanrijding door veel mensen is waargenomen, zijn er geen getuigen bekend. Het aantonen van de aansprakelijkheid van de wederpartij kan daardoor bijzonder lastig of zelfs onmogelijk worden.

Getuigenverklaring

Inhoud getuigenverklaring

De getuigenverklaring bij een aanrijding of ongeval hoeft niet veel meer te zijn dan een vel papier met daarop enkele gegevens. De getuige dient in ieder geval de volgende gegevens te noteren:

  • Naam;
  • Adres;
  • Telefoonnummer;
  • Eventueel de relatie tot de betrokkenen (familie, kennis, onbekende);
  • De datum en het tijdstip waarop het ongeval plaatsvond;
  • De plaats van waarneming ten opzichte van het ongeval;
  • Een beschrijving van het ongeval;
  • De datum waarop de verklaring is opgesteld en een handtekening van de getuige.

Het is belangrijk dat verklaringen van getuigen zo snel mogelijk na het ongeval worden opgesteld. De getuige zal zich dan de details nog het beste herinneren. Bij het beoordelen van de waarde van een getuigenverklaring kan de tijd tussen het waarnemen van het ongeval en het opstellen van de verklaring een rol spelen.

Zorg er altijd voor dat de verklaring voorzien is van een datum en handtekening van de getuige.

Getuigenverklaring aanrijding

In een getuigenverklaring bij een aanrijding is het verstandig om in ieder geval de volgende gegevens op te nemen:

  • De snelheid van de betrokken voertuigen;
  • Of er richting werd aangegeven;
  • De positie van de voertuigen op de weg;
  • De plek waar voertuigen elkaar raakte;
  • Of er gewisseld is van rijbaan of een andere bijzondere verrichting werd uitgevoerd, bijvoorbeeld achteruitrijden, inparkeren of invoegen;
  • De weersomstandigheden en de invloed hiervan op het zicht.

Als u na een aanrijding een getuigenverklaring laat opstellen is het handig in de verklaring een tekening van de verkeerssituatie op te laten nemen. Laat de getuige de verkeersituatie tekenen. Laat de getuige op de situatietekening ook de plaats van verkeersborden, verkeerstekens op de weg en verkeerslichten aangeven.

Wie mag een verklaring afleggen

Alle mensen die het ongeval hebben waargenomen kunnen een verklaring afleggen. Een inzittende van een betrokken voertuig kan ook een verklaring afleggen. Uiteindelijk kennen we meer gewicht toe aan onafhankelijke verklaringen. Het is verstandig om zogenaamde partijgetuigen, zoals familieleden en vrienden, te vragen een verklaring op te stellen. Maar de bewijskracht van een dergelijke partij verklaring is dus minder sterk.

Advies en overleg

Een letselschade advocaat of jurist zal u helpen het bewijs te verzamelen dat nodig is om uw vordering te onderbouwen. Door juridische bijstand in te schakelen bij letselschade wapent u zich tegen de starheid van aansprakelijkheidsverzekeraars. Goed juridisch advies kan daarom het verschil maken tussen een schadevergoeding krijgen en uw schade zelf dragen. Bel 0800-4455000 voor het maken van een afspraak of voor vrijblijvend overleg. Ook als u vragen heeft over onze dienstverlening staan wij u graag te woord.

Contact

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief