Pensioenschade ontstaat als u door arbeidsongeschiktheid minder pensioen opbouwt. Na de pensioengerechtigde leeftijd krijgt het slachtoffer een lager pensioen doordat deze (tijdelijk) niet kon werken of ander werk is gaan doen door een ongeluk. De aansprakelijke veroorzaker van de arbeidsongeschiktheid betaalt de pensioenschade.
Pensioenschade ontstaat bij werknemers en zelfstandigen. De pensioenopbouw van werknemers en zelfstandigen raakt door (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid vaak verstoort. Bijvoorbeeld als een werknemer na een ongeluk tijdelijk een ZW-uitkering, WW-uitkering of WIA-uitkering ontvangt. Of als een werknemer ander of aangepast werk doet na een ongeluk. Daar kan een lager salaris bij horen. Zeker als bij de nieuwe werkzaamheden ook een nieuwe werkgever hoort. Bovendien bestaat er een risico op pensioenbreuk. De pensioenopbouw is in al deze gevallen lager dan verwacht.
Bij letselschade is schadeloosstelling het uitgangspunt. De aansprakelijke veroorzaker van letsel betaalt daarom de pensioenschade. Bovendien betaalt de veroorzaker ook de kosten van de schadeclaim. Neem contact op voor gratis advies en rechtshulp bij letselschade.
Vul het contactformulier in voor een terugbelverzoek
Aansprakelijkheid pensioenschade
Voor het recht op een letselschadevergoeding kijken we naar de aansprakelijkheid. De veroorzaker van een auto ongeluk betaalt bijvoorbeeld de schade die ontstaat bij een aanrijding. De werkgever betaalt meestal schade die werknemers oplopen bij een arbeidsongeval. De eigenaar van een hond of paar is aansprakelijk voor de schade die het dier veroorzaakt. De aansprakelijkheid is dus afhankelijk van de oorzaak van het ongeluk en de omstandigheden van het geval. Bekijk onze pagina met letselschade oorzaken voor meer informatie over de aansprakelijkheid in uw geval.
Pensioenbreuk
Als de werknemer van werkgever wisselt is er vaak sprake van pensioenbreuk. Pensioenbreuk betekent dat de werknemer niet langer deel uitmaakt van een pensioenregeling. De nieuwe pensioenregeling heeft vaak andere voorwaarden. De regelingen sluiten niet altijd goed op elkaar aan. Ook als een werknemer tijdelijk niet werkt en een uitkering ontvangt, is de oude pensioenregeling vaak niet meer van toepassing. Overstappen naar een andere pensioenregeling is vaak nadelig voor de werknemer. Pensioenbreuk leidt daarom vaak tot pensioenschade.
Berekenen pensioenschade
Voor het berekenen van pensioenschade vergelijken we de situatie met en zonder ongeluk. Welk pensioen bouwt het slachtoffer op zonder het ongeluk? En welk pensioen bouwt het slachtoffer nu op? Bij de fictieve situatie zonder ongeluk spelen de verwachte carrière en salarisontwikkelingen een rol. Bij deze verwachtingen over het salaris en eventuele promoties geldt een lage bewijslast. Eventueel kan een arbeidsdeskundige advies geven over de verwachte ontwikkelingen. Het verschil tussen het pensioen dat opgebouwd was zonder ongeluk en het pensioen dat het slachtoffer daadwerkelijk opbouwt is de pensioenschade.
Bij zelfstandigen kijken we bij de berekening uiteraard niet naar het salaris, maar naar het verdienvermogen.
Gratis pensioenschade claimen
Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier. Vul uw gegevens in en verstuur het formulier, zodat wij contact met u kunnen opnemen.