Letselschade

Letselschade door een verkeersongeval

Aanrijding door klapband – lekke band

Bij een aanrijding door een klapband beoordelen we of de bestuurder van het voertuig een verwijt kan worden gemaakt betreffende de staat van de banden.

Over het algemeen is een band die lek gaat geen reden om een bestuurder een verwijt te maken. Dit is slechts anders als de lekke band het gevolg is van slecht onderhoud. Bij een klapband verliest de bestuurder meestal in ieder geval tijdelijk de controle over het voertuig. De kans op een aanrijding na een klapband is daarom groot. Hoe zit het met het recht op een schadevergoeding als door een klapband een aanrijding ontstaat?

Bij de rechtbank Gelderland werd een zaak behandelt van een automobilist die werd aangereden door een auto met een geklapte band.

Hijink Advocaten is lid van het Nationaal Keurmerk Letselschade

Gratis advies en rechtshulp bij letselschade

Rechtzaak aanrijding door klapband

Om u inzicht te geven in de aansprakelijkheid na een aanrijding veroorzaakt door een klapband bespreken we hieronder een uitspraak van een rechter. Door een klapband op de snelweg ontstaat een aanrijding. De rechter in Arnhem beoordeelt of de bestuurder van het voertuig met de klapband aansprakelijk is voor de schade die bij de aanrijding ontstond.

Klapband is een eigen gebrek

De eiser van de schadevergoeding stelt dat er bij een klapband altijd sprake is van een zogenaamd ‘eigen gebrek’. Dit betekent dat de schade het gevolg is van een gebrek aan het product. Als er sprake is van een eigen gebrek is een beroep op overmacht uitgesloten.

De banden onder de auto waren echter nagenoeg nieuw, er was weinig op gereden en ze waren regelmatig gewisseld. Dit blijkt uit het bewijs van de aansprakelijk gestelde partij. De rechter oordeelt daarom dat er geen sprake was van een eigen gebrek.

Slingeren door klapband is geen bijzondere manoeuvre

De eiser voert ook aan dat er sprake is van een overtreding van artikel 54 RVV. De auto met de klapband ‘wisselde’ van rijbaan. Dit is een bijzondere manoeuvre en de bestuurder had daarbij voorrang moeten verlenen.

Tussen de klapband en de aanrijding zat echter weinig tijd. De rechter oordeelt daarom dat er geen sprake was van een actieve gedraging. Van het wisselen van rijbaan en een overtreding van artikel 54 RVV is volgens de rechter daarom geen sprake.

Remmen en sturen na een klapband

De eiser voert ook aan dat de bestuurder had moeten remmen, bij had moeten sturen of in ieder geval de controle over het voertuig had moeten bewaren. De aansprakelijk gestelde partij levert daarom bewijs dat sturen en remmen bij een lekke band wordt afgeraden.

Overmacht door klapband

De banden van de auto waren nieuw en weinig gebruikt. Tussen de klapband en de aanrijding zaten slechts enkele seconden. Bij een klapband verliest de bestuurder vaak de controle over het voertuig. Daarom vindt de rechter dat de bestuurder geen verwijt kan worden gemaakt. De bestuurder kon volgens de rechter niet anders handelen. Er is daarom sprake van overmacht. De vordering wordt afgewezen.

Aansprakelijkheid aanrijding door klapband

In dit geval kon de bestuurder aantonen dat zijn band niet klapte door slecht onderhoud. De bestuurder maakte ook geen fouten nadat de band ontplofte. Volgens de rechter was hier ook geen tijd voor. Tussen de klapband en de aanrijding zat namelijk zeer weinig tijd.

Een bestuurder met de lekke band is mogelijk wel aansprakelijk als de banden ouder zijn of als de bestuurder geen bewijs kan overleggen van de staat en het onderhoud van de banden. In veel gevallen zal de bestuurder ook na de lekke band een fout maken. Bijvoorbeeld door in een reflex te sturen of hard te remmen.

aanrijding door klapband, ongeluk klapband, klapbanden, ongeluk lekke band, aanrijding lekke band

Wat gebeurt er bij een klapband?

De reactie van een voertuig na een klapband is afhankelijk van het soort voertuig en de banden.

Een personen auto met een laagprofielband blijft bijvoorbeeld meestal in balans. Als de banden hoger zijn, kantelt een voertuig meer en is de zijwaartse kracht groter.

Een klapband voor zorgt ervoor dat het stuur hard gaat trekken. Klapt er achter een band dan voel je dit meestal door de stoel heen. De achterkant van de auto kan dan een harde ruk geven of het voelt alsof de auto over een zeer gladde weg rijdt.

Bij een bandexplosie op de stuuras van een vrachtwagen, bus of ander zwaar voertuig raakt de bestuurder bijna altijd de controle over het voertuig kwijt.

Wat te doen bij een klapband

Het risico van een klapband is het verliezen van de controle over het voertuig. Het is daarom belangrijk om al voor de klapband te zorgen dat u het voertuig bij een plotselinge beweging goed onder controle kunt houden:

  • Plaats de autostoel in de juiste positie;
  • Houd het stuur altijd met twee handen vast.

Als een band explodeert is het vooral belangrijk dat de bestuurder rustig blijft. Hard remmen of sturen is onverstandig:

  • Probeer rustig te blijven. Abrupte bewegingen zorgen vaak dat een voertuig uit balans raakt;
  • Haal uw voet langzaam van het gaspedaal. Als het gaspedaal te snel wordt losgelaten kan de auto gaan schokken;
  • Rem niet als snelheid hoger is dan 40 a 50 km. De zijwaartse kracht neemt door het remmen toe. Hierdoor kan de bestuurder de controle over het voertuig verliezen;
  • Blijf rustig door rollen tot de auto een snelheid van 40 a 50 km per uur bereikt. Vanaf dat moment kunt u zachtjes beginnen te remmen;
  • Krijgt u geen controle over de auto geef dan gas. Dit geeft de bestuurder controle over de zijwaartse krachten en zorgt dat er minder kracht nodig is om de auto weer recht te krijgen. Als het voertuig stabiel is, haalt u uw voet weer langzaam van het gaspedaal en brengt u het voertuig tot stilstand.

Zorg dat u uw voertuig altijd op een vellige plaats tot stilstand brengt. Plaats daarna de gevarendriehoek.

Klapbanden voorkomen

Wilt u klapbanden voorkomen? Volg dan de volgende tips:

  • Controleer de banden spanning 1 maal per week;
  • Controleer de banden als u over een hard voorwerp of door een gat bent gereden;
  • Rijd geen stoepranden op. Moet u toch een stoeprand oprijden doe dit dan zo langzaam mogelijk;
  • Parkeer uw auto niet met de banden tegen de stoeprand;
  • Pomp uw banden op met stikstof. Hierdoor ontstaan er minder drukveranderingen in de band door verandering van de temperatuur van de band.

Kosteloos een schadevergoeding laten claimen

U kunt uw schade gratis laten afhandelen. Neem contact op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in als u wilt dat wij contact met u opnemen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Bron: rechtspraak.nl

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief