Letselschade

Letselschade door een verkeersongeval

Fatbike ongeval

Wie betaalt de schade van een fatbike ongeval? Na een fatbike ongeval bestaat er vaak recht op een schadevergoeding. Zeker als het gaat om een aanrijding van een fatbike met een auto. Na een aanrijding van een fatbike met een fietser of voetganger kijken we naar de gemaakte verkeersfouten om de schuld vast te stellen.

Een fatbike is wettelijk gezien een normale fiets. Technische gezien is er ook geen verschil tussen een elektrische fiets en een fatbike. De fatbike en de ‘normale’ elektrische fiets zijn volgens de wet allebei fietsen met trapondersteuning. Voor de wet is een fiets met trapondersteuning gelijk aan een normale fiets. Na een fatbike ongeval handelen we de schade dus af zoals we dat ook doen na een ongeval met een gewone fiets. De bestuurder van een fatbike kan daarom bovendien een beroep doen op de wettelijke bescherming die geldt voor fietsers.

Een opgevoerde fatbike of een fatbike met een gashendel is wettelijk gezien een motorvoertuig. Bij een ongeval met een opgevoerde fatbike kan de bestuurder geen beroep doen op de bescherming voor fietsers en voetgangers.

Gratis letselschade advocaat inschakelen na een fatbike ongeval

In Nederland betaalt de aansprakelijke veroorzaker van schade ook de kosten van de schadeclaim. Na een ongeval met een fatbike schakelt u daarom kosteloos een specialist in om uw schade voor u af te handelen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Eisen die de wet stelt aan een fatbike

Met de intrede van de elektrische fiets is aan de wet een nieuw voertuig toegevoegd: de fiets met trapondersteuning. Ook een fatbike is een fiets met trapondersteuning. De wet stelt aan de fatbike de volgende eigenschappen:

  • De motor van de fatbike werkt alleen met trapondersteuning. Het aanbrengen van een gashendel is dus niet toegestaan;
  • De trapondersteuning is begrenst op 25 km/u;
  • Een motorvermogen van maximaal 250 Watt.

Aanrijding fatbike met een auto of ander motorvoertuig

De bestuurder van een fatbike kan na een aanrijding met een motorvoertuig een beroep doen op de zogenaamde 50%-regel. Deze wettelijke regel bepaalt dat fatbikers na een aanrijding in ieder geval recht hebben op vergoeding van 50% van de letselschade. Ook als de fatbiker de aanrijding grotendeels zelf veroorzaakt, bestaat er dus recht op een schadevergoeding.

Aanrijding fatbike met een fietser of voetganger

Fatbikers, fietsers en voetgangers zijn gelijkwaardige weggebruikers. Na een aanrijding van een fatbike met een fietser of voetganger kijken we naar de gemaakte verkeersfouten om het recht op een schadevergoeding vast te stellen.

Wie betaalt de schade van een ongeval met een opgevoerde fatbike?

Een opgevoerde fatbike is een motorvoertuig. De bescherming die geldt voor fietsers en voetgangers geldt daarom niet voor bestuurders van een opgevoerde fatbike. Daarnaast is de bestuurder van een opgevoerde fatbike onverzekerd. De particuliere aansprakelijkheidsverzekering (APV) dekt geen schade die is veroorzaakt met een motorvoertuig. Het afsluiten van een WAM-verzekering voor een opgevoerde fatbike is niet mogelijk, omdat een opgevoerde fatbike geen legaal voertuig is. De bestuurder van een opgevoerde fatbike betaalt daarom zelf de schade die met het voertuig wordt veroorzaakt.

Gratis rechtshulp na een fatbike ongeval

Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.P.H. van Maanen Winters
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief