Smartengeld bij overlijden: De nabestaanden krijgen smartengeld dat toekomt aan de overleden persoon als door de overleden persoon bij leven al aanspraak is gemaakt op smartengeld. De smartengeldvordering maakt dus niet in alle omstandigheden deel uit van de erfenis.
Als door de overleden persoon voor het overlijden aanspraak is gemaakt op smartengeld dan behoort de smartengeld vordering tot de erfenis. De veroorzaker van het letsel moet voor het overlijden dus aansprakelijk zijn gesteld voor de immateriële schade. Is door de overleden persoon bij leven geen smartengeld geclaimd dan kunnen de nabestaanden geen smartengeld claimen namens de overleden persoon. Het claimen van smartengeld bij overlijden is dus alleen mogelijk als een persoon niet direct na een ongeval overlijdt. Mogelijk hebben de nabestaanden wel een zelfstandig recht op affectieschade of overlijdensschade.
Gratis advies en rechtshulp bij letselschade
Vul het contactformulier in voor een terugbelverzoek
Smartengeld nabestaanden bij overlijden
Het is belangrijk om te realiseren dat de bovengenoemde regeling voor smartengeld bij overlijden alleen ziet op het smartengeld dat bedoelt is als een vergoeding voor de immateriële schade van de overleden persoon. Ook de nabestaanden zelf lijden immateriële schade en hebben daarom soms een zelfstandig recht op smartengeld. Nabestaanden kunnen recht hebben op zogenaamde affectieschade of shockschade. Deze vergoedingen zien ook op immateriële schade en bestaan uit smartengeld. Affectieschade claimen is alleen mogelijk als de schade na 1 januari 2019 ontstond.
Overlijdensschade
Nabestaanden maken daarnaast aanspraak op overlijdensschade. Dit is een vergoeding voor materiële schade. De vergoeding bestaat dus niet uit smartengeld. Overlijdensschade is de schade die de nabestaanden lijden door het overlijden van een persoon die bijdraagt aan het levensonderhoud. Overlijdensschade bestaat naast schade door weggevallen levensonderhoud ook uit uitvaartkosten.
Aanspraak maken op smartengeld
Met aanspraak maken op smartengeld bedoelen we het aansprakelijk stellen van de veroorzaker van het letsel. Dit is een vrij eenvoudige handeling die bestaat uit een brief waarin staat dat de veroorzaker aansprakelijk is voor de materiële en immateriële schade van het slachtoffer. Het versturen van een aansprakelijkstelling voorkomt dus dat de smartengeldclaim wegvalt door het overlijden.
Smartengeld claimen bij overlijden
De smartengeld regeling bij overlijden leidt soms tot onbevredigende uitkomsten. Veel mensen denken niet na over een schadevergoeding als een familielid ernstig gewond raakt. Bij een ernstig gewond familielid is het verstandig om al bij leven aanspraak te maken op smartengeld. Dit voorkomt dat de vordering wegvalt door het overlijden. Dit is vaak een moeilijk besluit en de laatste zaak waar de omgeving aan denkt. Als een familielid of naaste ernstig gewond raakt, is het voor familie en vrienden daarom verstandig om zo snel mogelijk een letselschade specialist in te schakelen, zodat er geen rechten verloren gaan.
Smartengeld bij overlijden bespreken
Bel naar 0800-445500, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier.