Het civiel plafond houdt in dat een werkgever alleen het netto deel van het doorbetaalde loon van een zieke werkgever kan terugvorderen. Het regresrecht van een werkgever met loonschade is dus beperkt. De schade die de aansprakelijk partij betaalt mag niet oplopen door de regresvordering.
Het plafond van de loonregres vordering voor loonschade is dus de vordering van het letselschade slachtoffer. Het civiel plafond noemen we ook wel de grens van de burgerlijke aansprakelijkheid. Loonbelasting, sociale lasten en andere werkgeverslasten blijven daarom voor rekening van de werkgever. De aansprakelijke partij betaalt deze schade niet.
Oorsprong civiel plafond
Het civiel plafond vindt zijn oorsprong in de vordering van de Bedrijfsvereniging. Een bedrijfsvereniging is een orgaan van werkgevers en werknemers binnen een bedrijfstak. Tot 1997 voerde bedrijfsverenigingen de sociale verzekeringswetten uit. Door de invoering van artikel 6:107a BW is ook een regresvordering van de werkgever mogelijk.
Bespreek uw schadevergoeding
Loonschade door werknemers met letsel loopt snel op. Ook op langere termijn kan letsel van een werknemer gevolgen hebben. De loondoorbetalingsplicht geldt 104 weken. Na twee jaar ziekte betaalt de werkgever mogelijk nog 10 jaar WGA-premies.
Bespreek uw mogelijkheden. Een eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier als u wilt dat wij contact met u opnemen.