PTSS Post Traumatische Stress Stoornis bij kinderen. Als gevolg van een ongeval waarbij een kind betrokken is, kan er vanwege de heftige traumatische gebeurtenis psychische schade ontstaan.
Veel kinderen kunnen heftige ervaring zelf goed verwerken. Bij 16 procent van de kinderen die een heftige gebeurtenis meemaken, ontstaat een Post Traumatische Stress Stoornis.
Post Traumatische Stress Stoornis bij kinderen PTSS
Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere veel voorkomende klachten die horen bij PTSS zijn schrik- en vermijdingsreacties.
Het is belangrijk dat een psychische stoornis goed wordt behandeld omdat dit, wanneer dit onbehandeld blijft, grote gevolgen kan hebben in het functioneren van het kind op school en in het dagelijks leven. Een van de mogelijke behandelmethoden van Post Traumatische Stress Stoornis bij kinderen, PTSS , is EMDR. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren die volgden werd deze behandelmethode verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.
Wat is EMDR bij letselschade?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval. Bij de behandeling moet het kind aan het ongeval terugdenken terwijl het ritmische oogbewegingen maakt of een geluid te horen krijgt dat via een koptelefoon afwisselend links en rechts te horen is.
Dit proces wordt begeleid door een psycholoog. De therapeut zal het kind vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR behandeling brengt vaak een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties.
Post Traumatische Stress Stoornis bij kinderen na ongeval
In een onderzoek van psychologen/psychotherapeuten verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de GGZ Rivierduinen, dat op 28 juni 2017 werd gepubliceerd in het Journal of Child Psychology and Psychiatry, wordt geconcludeerd dat EMDR effectief is in het verminderen van posttraumatische stressreacties, angst- en depressieve klachten en gedragsproblemen en dat de benodigde behandeltijd kort is en daardoor veel minder kostbaar.
De onderzoekers hielden met een stopwatch de duur van de behandelingen bij. Hieruit bleek dat bij EMDR het effect sneller werd bereikt (gemiddeld in 2 uur en 20 minuten) dan met een andere vorm van therapie, schrijftherapie (gemiddeld 3 uur en 47 minuten). Er is vervolgens een jaar na de behandeling gecontroleerd of de resultaten van de behandeling ook blijvend waren. Dat bleek inderdaad het geval.
EMDR Psychisch letsel
Juist in verband met de grote gevolgen die psychisch letsel in het dagelijks leven kan hebben, is het erg belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de mogelijke aanwezigheid van een Post Traumatische stress Stoornis. Er bestaan een effectieve behandelmethode die ook bij kinderen een blijvend gunstig resultaat hebben.
Wanneer u als ouder vragen heeft over mogelijk psychisch letsel van uw kind na een ongeval, is het verstandig uw huisarts te benaderen voor een doorverwijzing naar een psycholoog die ook EMDR therapie geeft.
Onderdeel van de schadevergoeding
EMDR therapie wordt, zeker wanneer er sprake is van een doorverwijzing door uw huisarts, veelal via uw zorgverzekering vergoed. Het is wel verstandig hiervoor contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.
Mocht u desondanks met schade geconfronteerd blijven, dan bestaat de mogelijkheid om deze schade te verhalen op de veroorzaker van het ongeval. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet de veroorzaker van het ongeval wel aansprakelijk zijn.
Vragen over letselschade
Bel naar 0800 44 55 000 of vul het onderstaande contactformulier in.