De rechtbank Oost-Brabant behandelde onlangs een interessante zaak. Een agent stelt het politiekorps aansprakelijk voor een beroepsziekte die ontstond door het dragen van een politie-uniform.
Bij de agent is piriformus-syndroom vastgesteld. De agent zit in de ziektewet. Volledig herstel is waarschijnlijk niet mogelijk. De agent stelt dat zijn klachten ontstonden door het dragen van zijn uniform en de bijhorende riem met attributen.
Piriformus-syndroom
Piriformus-syndroom is een (chronische) beknelling van de zenuw tussen rug en been. Door de beknelling van de zenuw ontstaan pijnklachten in de bil. De pijn straalt bovendien vaak uit naar het been.
Veel politie agenten krijgen last van blauwe plekken en pijn in de onderrug en heupen als gevolg van het dragen van een uniform. Een politie-uniform bestaat uit kleding, maar ook uit een onder andere een pistool, portofoon, handboeien, patroonhouder en pepperspray. In 2015 nam de politie een nieuwe uitrusting in gebruik. De nieuwe blauw/fluor gele uniformen zijn inmiddels bij iedereen bekend. Bij het uniform, horen onder andere een riem (koppel) met toebehoren van 5 kilo en een veiligheidsvest van 7 kilo. Onder andere bij het rijden in een auto zouden de attributen aan de koppel langdurig op rug- en bilspieren drukken.
Beoordeling rechtbank Oost Brabant
Het aansprakelijk gestelde politiekorps erkent dat er sprake is van een beroepsziekte, maar stelt dat zij geen schadevergoeding verschuldigd is. Het verweer van het politiekorps is dat de agent de aandoeningen eerder had moeten melden. Omdat de agent de aandoening niet meldde aan zijn werkgever in 2009 is de vordering volgens de werkgever verjaard. In 2009 bezocht de agent namelijk voor het eerst de huisarts met een klapvoet en een gevoelloos been. Volgens de werkgever had de agent toen ook zijn ziekte moeten melden. De agent heeft na 2009 echter nog een aantal jaren doorgewerkt. De door de huisarts onderzochte klachten verdwenen bovendien na behandeling door een fysiotherapeut.
We houden u op de hoogte van de voortgang van de zaak.
Contact
Wilt u meer weten over een schadeclaim vanwege een beroepsziekte of hoe uw schade afgehandeld kan worden, neem dan contact op. Bel naar 0800-4455000 of gebruik het onderstaande contactformulier.
Bron: Brabants Dagblad