Wanneer kunt u een schadevergoeding eisen? En hoe eist u een schadevergoeding?
Wanneer het eisen van een schadevergoeding mogelijk is, is niet voor iedereen helder. Soms willen mensen een schadevergoeding zonder daarop recht te hebben, maar in veel andere gevallen laten mensen na om de schadevergoeding te eisen waar zij recht op hebben. Over een schadevergoeding bestaat dus veel onduidelijkheid.
Hoe kan ik een schadevergoeding eisen?
Een schadevergoeding eisen, is eigenlijk eenvoudig: U vraagt de veroorzaker om uw schade te betalen. Deze mededeling (in een brief) noemen we een aansprakelijkstelling. Geeft in de aansprakelijkstelling aan waarom u meent dat de tegenpartij uw schade moet vergoeden en hoeveel schade u heeft geleden (als de omvang van de schade bekend is).
Wanneer kan ik een schadevergoeding eisen?
U kunt succesvol een schadevergoeding eisen als een ander aansprakelijk is voor uw letselschade. Voor de schadevergoeding is belangrijk hoe de schade is ontstaan. Voor veel vormen van aansprakelijkheid gelden namelijk specifieke regels. Denk bijvoorbeeld aan:
- Werkgeversaansprakelijkheid na een arbeidsongeval;
- Aansprakelijkheid na een verkeersongeval;
- Productaansprakelijkheid;
- Schadevergoeding wegens wanprestatie;
- Vervoerdersaansprakelijkheid.
Wat is er nodig om een schadevergoeding te eisen?
De bewijslast is altijd afhankelijk van de manier waarop de schade ontstaat. Voor een schadeclaim na een arbeidsongeval is bijvoorbeeld minder bewijs nodig dan voor een eis na een verkeersongeluk.
Bezoek in ieder geval uw huisarts bij lichamelijk letsel. Hiermee legt u de aard en ernst van uw letsel vast. Bewaar daarnaast alle mogelijke relevante stukken zoals facturen, betaalbewijzen en bonnetjes. Denk daarnaast aan het schadeformulier (bij een verkeersongeval), getuigen (vraag direct om contactgegevens) en het maken van foto’s.
Schadevergoeding werkgever
De wet bepaalt dat werkgever moeten zorgen dat werkgevers veilig werken. Loopt een werknemer letsel op tijdens het werk dan betaalt de werkgever meestal een schadevergoeding. Ook om een schadevergoeding te eisen van een werkgever stuurt u een aansprakelijkstelling.
Veel mensen twijfelen over het eisen van een schadevergoeding na een arbeidsongeval. De relatie met de werkgever moet goed blijven. De meeste werkgevers zijn goed verzekerd. Niet de baas maar de verzekeraar betaalt. Het inschakelen van een letselschade advocaat is ook verstandig als u een schadevergoeding eist van uw werkgever. U communiceert dan niet zelf met de werkgever en uw schade wordt zorgvuldig afgehandeld.
Schadevergoeding eisen bij de rechter
Een schadevergoeding eisen is vaak niet voldoende om ook een schadevergoeding te krijgen. Wijst de tegenpartij uw verzoek af dan moet u mogelijk naar de rechter om uw gelijk te halen. Het opeisen van een schadevergoeding bij de rechter doet u doormiddel van een dagvaarding. Voor schade tot € 25.000,– is vertegenwoordiging door een advocaat niet verplicht. Een schadevergoeding vorderen bij een rechter zonder bijstand van een advocaat of jurist is onverstandig. Het recht is ingewikkeld en een kleine fout betekent soms al dat uw eis wordt afgewezen en u de kosten van uw tegenpartij moet betalen.
Bespreek uw schadevergoeding
Het bespreken van uw schade geeft direct inzicht in uw mogelijkheden. Neem contact op voor overleg. Wij denken graag met u mee. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of gebruik het onderstaande contactformulier voor een terugbelverzoek.