De aansprakelijke veroorzaker van enkelletsel betaalt de schade die door letsel aan een enkel ontstaat. Bijvoorbeeld een werkgever of de veroorzaker van een aanrijding.
Een gewricht is over het algemeen een ingewikkeld en kwetsbaar lichaamsdeel. Botten, kraakbeen, spieren en pezen vormen samen een beweegbaar geheel. Veel enkelklachten bestaan uit beschadiging van de enkelbanden. Gewrichtsletsel zoals letsel aan het enkelgewricht zorgt voor beperkingen en schade. De mobiliteit neemt af. De werkgever betaalt vrijwel altijd de schade van enkelklachten na een arbeidsongeval. Bij enkelpijn na een aanrijding kijken we naar de geldende verkeersregels. Aangereden voetgangers en fietser krijgen in de meeste gevallen een letselschadevergoeding. Ook als zij een aanrijding zelf veroorzaken.
Enkelletsel aanrijding
Na een aanrijding of een eenzijdig verkeersongeval betaalt de veroorzaker van de aanrijding en in sommige gevallen de wegbeheerder de letselschade. Bij een aanrijding tussen motorvoertuigen kijken we naar de geldende verkeersregels. De wegbeheerder betaalt de schade van een eenzijdige aanrijding met enkelletsel als er sprake is van een gebrekkige weg.
Na een aanrijding op de fiets of lopend door een motorvoertuig betaalt de bestuurder bijna altijd de schade. Ook als de fietser of voetganger de aanrijding met enkelletsel veroorzaakte door niet uit te kijken, tegen het verkeer in te fietsen of door een andere verkeersfout van de fietser met enkelletsel.
Enkelletsel arbeidsongeval
Bij een val van een ladder of simpelweg door het verstappen kan enkelletsel ontstaan tijdens het werk. De werkgever betaalt de schade die een werknemer lijdt als de werkgever de schade had moeten voorkomen. Bijvoorbeeld als een werknemer struikelt over gereedschap dat op de grond ligt, omdat de werkplek geen andere mogelijkheid biedt om gereedschap tijdelijk neer te leggen. De aansprakelijkheid van de werkgever bij een gebroken enkel of ander letsel is ook afhankelijk van de gegeven aanwijzingen. De werkgever bewijst alleen dat het letsel aan de enkel ontstond tijdens het werk. De drempel voor een schadevergoeding van de werkgever bij enkelklachten na een arbeidsongeval is dus laag.
Sport en spel
Het krijgen van een schadevergoeding voor een enkelblessure na een sportwedstrijd is niet altijd makkelijk. Ongeveer 425.000 Nederlanders lopen jaarlijks acuut enkelletsel op. In meer dan de helft van alle gevallen gaat het om een sportblessure. Deelnemen aan een sport of spel betekent dat je het risico van meespelen accepteert. Alleen in uitzonderlijke gevallen betaalt een tegenstander een schadevergoeding. Bijvoorbeeld als letsel aan een enkel ontstaat door bijzonder gemeen spel. Een overtreding op het voetbalveld is bijvoorbeeld onrechtmatig als er sprake is van een bewuste schop zonder enige intentie om de bal te spelen. Bij een enkelbreuk of het scheuren van de enkelbanden door een gemene overtreding is meestal geen bewijs beschikbaar. Ook dit maakt het claimen van schade lastig.
Schadevergoeding enkelletsel
Bij letsel is deskundige juridische hulp in veel gevallen kosteloos. U maakt gratis gebruik van een deskundige die uw schade in goede overleg van A tot Z afhandelt. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Gebruik het onderstaande contactformulier als u wilt dat wij u bellen.