Soorten letselschade

Gewrichtsletsel

Bij gewrichtsletsel krijgt u een schadevergoeding als een ander het letsel aan het gewricht veroorzaakte.

Gewrichten vormen een verbinding tussen botten. Door deze verbinding is beweging mogelijk. Gewrichtsletsel betekent letsel aan ons bewegingsapparaat. De bewegelijkheid neemt daarom (tijdelijk) af. Voor de kosten en schade die door gewrichtsletsel ontstaan, betaalt de veroorzaker een letselschadevergoeding.

Wat is gewrichtsletsel

Een gewricht bestaat uit botten, gewrichtsvlakken, kraakbeen, pezen en gewrichtskapsel. Gewrichten kunnen ook kneuzen. Bij een gewrichtskneuzing ontstaat er geen schade aan het gewricht zelf. Veel voorkomend gewrichtsletsel is de ontwrichting ofwel luxatie. We zeggen ook wel dat het gewricht ‘uit de kom is’. Letsel aan een gewricht kan bovendien bestaan uit een verstuiking of een breuk. Voorbeelden van gewrichtsletsel zijn:

  • AC-ontwrichting/AC-luxatie (ontwricht sleutelbeen);
  • Schouder uit de kom/schouderluxatie (deze ontwrichting komt het meeste voor);
  • Elleboog uit de kom/ elleboogluxatie;
  • Gekneusde of gebroken pols;
  • Vinger uit de kom/vingerluxatie;
  • Heup uit de kom/heupluxatie;
  • Verstuikte enkel/enkeldistorsie of een ontwrichte enkel/enkelluxatie;
  • Ontwrichte teen/teenluxatie;
  • Skiduim (letsel aan de gewrichtsband van het duimgewricht);
  • Springersknie (irritatie van de knieschijfpees);
  • Voetbalknie/meniscusruptuur (een scheur in de meniscus);
  • Zondagsarmpje/radiuskopsubluxatie (gedeeltelijke ontwrichting van de elleboog/het spaakbeen).

Voor een letselschade claim is het belangrijk uw letsel vast te leggen. Hiervoor bezoekt u een dokter.

Aansprakelijkheid gewrichtsletsel

Om een schadevergoeding te claimen moet de aansprakelijkheid vast staan. Dit betekent dat er een wettelijk plicht bestaat om schade te vergoeden. Bij een gewrichtsbreuk of ander letsel is altijd belangrijk hoe het letsel ontstaat. Bij gewrichtsletsel na een verkeersongeval betaalt de veroorzaker de schade. De werkgever betaalt in veel gevallen de schade die ontstaat bij een arbeidsongeval. Het is belangrijk dat u bewijs verzamelt van uw schade, uw letsel (bezoek een dokter) en de manier waarop u letsel ontstond.

 gewrichtsletsel, schjadevergoeding  gewrichtsletsel, schadeclaim  gewrichtsletsel, aansprakelijkheid  gewrichtsletsel

Gewrichtsletsel sport en spel

Uit de namen van bovengenoemde letsel (voetbalknie, skiduim) blijkt al wel dat het in sommige gevallen om sportblessures gaat. Bij letsel aan een gewricht opgelopen tijdens een sport of spel is de grens voor een schadevergoeding hoog. Alleen als een speler de regels van het spel ver te buiten gaat, is er sprake van aansprakelijkheid.

Schadevergoeding gewrichtsletsel

De letselschadevergoeding bestaat uit alle kosten en schade die ontstaan bij een ongeval. Bijvoorbeeld medische kosten, eigen risico, inkomensschade, autoschade, reis- en parkeerkosten, kosten voor kinderopvang, een uitlaatservice voor de hond of woningonderhoud en alle andere mogelijke kosten en schade. Leg schade en kosten goed vast. Dit voorkomt dat u uw schade niet kunt bewijzen.

De schadevergoeding bestaat bovendien uit smartengeld. Smartengeld is een vergoeding voor emotionele schade. Bijvoorbeeld leed, lijden, ongemak, psychische schade en afname van plezier in het leven. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de ernst van het letsel.

Persoonlijk advies

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden bij letselschade? Neem contact op. In een persoonlijk gesprek weten onze specialisten u vaak meteen meer te vertellen over uw schadeclaim. Bel naar 0800 – 44 55 000 of stuur een e-mail naar info@hijink.com. Gebruik het onderstaande contactformulier als u wilt dat wij contact met u opnemen.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Onze specialisten

    mr. drs. E.S.M. Timmermans
    mr. O.A.M. Hijink
    mr. R. Bockhoven
    mr. M.A. Visser
    mr. E.G.M. Driessen
    mr. M.K. Herngreen

    Altijd de juiste overeenkomsten en documenten bij de hand?

    Bekijk onze database

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief