Na een sportschool ongeluk betaalt de eigenaar mogelijk een schadevergoeding. Bijvoorbeeld als een ongeluk ontstaat door een onveilige situatie in de sportschool of door een defect fitnessapparaat.
Een ongeluk bij het sporten in de sportschool of fitnessen valt onder de aansprakelijkheidsregels van sport en spel. Deelnemen aan een sport of spel betekent het accepteren van een risico. Ook sporten in de sportschool brengt risico’s mee. Bijvoorbeeld het risico op blessures. Een schadevergoeding krijgen voor letselschade opgelopen in de sportschool is daarom niet eenvoudig.
Zorgplicht sportschool
De sportschool heeft een zorgplicht. Sporten moet veilig zijn. Dit geldt voor de apparaten, maar ook voor de omgeving. Sportschool Fit For Free werd bijvoorbeeld veroordeeld tot het betalen van de schade van een vrouw die in de sportschool struikelde over een slecht zichtbare verhoging. Apparaten moeten goed onderhouden en veilig zijn. Daarnaast kan gevaar ontstaan als de sportschool bijvoorbeeld niet toeziet of geen beleid heeft voor het plaatsen van halters op de vloer. Onveilig situaties moet de eigenaar oplossen of voorzien van een waarschuwing. Daarnaast kan de sportschool aansprakelijk zijn als schade ontstaat door handelen van haar personeel. Bijvoorbeeld als een ongeluk ontstaat door een fout van een instructeur.
Rechtzaak sportschool ongeluk
Een man doet op advies van zijn fysiotherapeut oefeningen in een sportschool. De man voert de oefeningen zelfstandig uit. Hij krijgt geen begeleiding. De man doet liggend op de grond een buikspieroefening die ‘windshield wiper’ heet. Terwijl de man de oefening uitvoert, valt een halterstang van een squatrek op het hoofd van de man. De halter veroorzaakt een diepe hoofdwond. Na het ongeluk in de sportschool heeft het slachtoffer last van cognitieve klachten. De man stelt de sportschool aansprakelijk en eist een letselschadevergoeding.
Beoordeling rechtbank sportschool ongeluk
De rechtbank Noord Holland wijst de vordering van het slachtoffer op de sportschool af. Het is namelijk onduidelijk hoe de halterstang van 15 kg van het squatrek viel. Uit onderzoek door een expert blijkt dat de stang vastligt in het rek. De stang kan dus niet uit eigen beweging vallen. Hierdoor kan het slachtoffer niet bewijzen hoe zijn letsel ontstond.
Het slachtoffer deed de oefeningen liggend op de grond vlakbij het apparaat. De sportschool hoefde er geen rekening mee te houden dat het slachtoffer in de buurt van het squatrek op de grond oefeningen zou uitvoeren. De rechtbank houdt er bovendien rekening mee dat de sporter ervaring had. Hij koos ook bewust voor onbegeleid sporten. De rechtbank stelt daarom vast dat de sportschool niet aansprakelijk is. Het ongeluk ontstond door een ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Aansprakelijkheid begeleid sporten
In de hierboven besproken uitspraak speelt de persoon van de sportschool gebruiker een rol. Het slachtoffer is ervaren en kiest voor onbegeleid sporten. Bij begeleid sporten speelt mee dat de sporter minder ervaren is. Het werk van de instructeur is om de klant op de risico’s te wijzen. Bij begeleid sporten zal daarom waarschijnlijk eerder aansprakelijkheid van de sportschool worden aangenomen.
De sportschool is aansprakelijk voor handelen van haar werknemers. Deze aansprakelijkheid geldt ook voor de meeste ZZP’ers die lesgeven in een sportschool. Daarbij is van belang of de instructeur een ondergeschikte is van de sportschool en in hoeverre dit voor de klant duidelijk is.
Bespreek uw schade
Bij letsel is er vaak meer mogelijk dan u denkt. Bespreek uw schade. Onze experts geven u vaak direct meer duidelijkheid. Bel naar 0800-4455000. Stuur een e-mail naar info@hijink.com. Of gebruik het onderstaande contactformulier. Vul uw gegevens in, zodat wij contact met u kunnen opnemen.
Bron: Rechtbank Noord Holland, ECLI:NL:RBNHO:2020:4839