Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het aantal slachtoffers van fatbike ongevallen snel toeneemt. Daarbij valt op dat veel slachtoffers jong zijn. Net als bij andere e-bike ongevallen ontstaat bovendien vaak hersenletsel bij een fatbike ongeluk.
De afgelopen jaren zagen we het aantal jongeren dat gewond raakt bij een ongeval met een elektrische fiets snel stijgen. Bovendien valt op dat bij ongevallen met elektrische fietsen aanzienlijk meer hersenletsel ontstaat als bij ongevallen met een gewone fiets. Na de elektrische fiets verovert ook de fatbike Nederland in rap tempo. Uit nieuwe cijfers blijkt dat ook het aantal fatbike ongevallen snel toeneemt. Daarbij valt op dat veel jongeren gewond raken bij een ongeluk met een fatbike en dat daarbij relatief vaak hersenletsel ontstaat.
Stijging fatbike ongevallen
In 2022 bleek uit cijfers van VeiligheidNL dat het aantal jongeren (12 tot 17 jaar) dat na een ongeval met een e-bike op de spoedeisende hulp terecht kwam, was verviervoudigd. In de eerste helft van 2024 werden al bijna twee keer zoveel slachtoffers van een fatbike ongeval behandeld op de SEH’s als in heel 2023. 47% van de slachtoffers van een fatbike ongeval valt in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 15 jaar oud. 24% van deze jonge slachtoffers liep hersenletsel op. Bij ongevallen met een elektrische fiets zien we ook dat er vaak sprake is van hersenletsel (22 %) bij slachtoffers van 12 tot en met 15 jaar oud. Bij een ongeval met een normale fiets ontstaat maar in 12 % van de gevallen hersenletsel bij deze jonge slachtoffers.
Standpunt Veiligheid NL
De Tweede Kamer wil aparte regels voor de fatbike. De minister gaf al aan dat aparte regels voor de fatbike waarschijnlijk lastig te realiseren zijn en gemakkelijk te omzeilen. Ook VeiligheidNL neemt het standpunt in dat regels voor alle elektrische fietsen zinvoller zijn. Daarbij speelt mee dat ook de ‘gewone’ elektrische fiets voor relatief veel hersenletsel zorgt onder jongeren.
Ongevalscijfers fietsers
VeiligheidNL verzamelt door middel van haar Letsel Informatie Systeem (LIS) cijfers over ongevallen. De cijfers van het LIS zijn gebrekkig, omdat maar een beperkt aantal ziekenhuizen verkeersongevalscijfers vastlegt. Van 30 september tot 6 oktober verzamelen daarom 79 ziekenhuizen informatie over fietsongevallen. Waarbij onder andere ook informatie verzameld wordt over het soort fiets, helmgebruik en leeftijd van de bestuurder. De cijfers zouden beter inzicht moeten geven in het aantal ongevallen met fatbikes en andere elektrische fietsen.
Gratis advies en rechtsbijstand na een fatbike ongeval
Neem contact op. Bel naar 0800 – 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: www.veiligheid.nl