Tussenkomen in letselschadeprocedure: Een derde kan deelnemen aan een procedure tussen twee andere partijen. Dit noemen we tussenkomen. Het slachtoffer moet daarvoor wel belang hebben bij deelname aan de rechtszaak. In een recente uitspraak wijst de rechter een verzoek om tussen te komen af.
Een werknemer raakt gewond bij een explosie. De explosie ontstond (waarschijnlijk) omdat er gewerkt werd aan een elektrisch systeem zonder de spanning eraf te halen. Bij het ongeval ontstaat ook schade bij het bedrijf waar de werknemer werkzaamheden uitvoert. De werkgever is aansprakelijk voor de schade van de werknemer en als opdrachtnemer voor de schade van de opdrachtgever. De werkgever heeft een aansprakelijkheidsverzekering. Hierin staat een maximaal bedrag dat de verzekeraar uitkeert per schadegeval. De werknemer maakt zich zorgen dat er geen geld overblijft voor zijn letselschade als de verzekeraar de schade betaalt die de explosie veroorzaakte aan het pand van de opdrachtgever.
Slachtoffer wil deelnemen aan rechtszaak tussen aansprakelijke werkgever en schade eisende derde
Het slachtoffer van het bedrijfsongeval raakt ernstig gewond. Voor het vatstellen van de schade moeten we alle gevolgen van het gewond raken helder zijn. Dit duurt bij ernstig letsel vaak lang, omdat ook het herstel lang duurt. Het slachtoffer krijgt voorschotten om de tussentijdse schade te voldoen. In deze zaak vreest het slachtoffer dat hij achter het net vist, omdat de schade van de explosie waarschijnlijk voor zijn eigen letselschade afgehandeld wordt.
De opdrachtgever wil de schade van de explosie verhalen op het bedrijf dat de explosie veroorzaakte en begint een procedure bij de rechter. Om te voorkomen dat hij achter het net vist wil het slachtoffer van het bedrijfsongeval deelnemen aan deze procedure. De rechter oordeelt dat de werknemer die gewond raakte geen belang heeft bij deelname aan deze rechtszaak.
Tussenkomen in letselschadeprocedure
Op grond van de wet kan een persoon of bedrijf met een belang bij een rechtszaak van derden tussenkomen in deze rechtszaak. Tussenkomen betekent dat een partij deelneemt aan een rechtszaak tussen derden door daarin zelf een vordering in te stellen. Als een partij wil tussenkomen beoordeelt de rechter of er belang bestaat bij het deelnemen aan de procedure en of er praktische bezwaren (goede procesorde) zijn tegen het tussenkomen. In dit geval heeft het slachtoffer van het bedrijfsongeval niet alleen geen belang, maar wijst de rechter ook naar de goede procesorde. De verwachting is namelijk dat het vaststellen van de schade van de man 3 tot 5 jaar gaat duren:
‘Uitgangspunt van de wet is dat iemand die een belang heeft bij een tussen andere partijen aanhangig geschil, kan vorderen zich daarin te mogen voegen of daarin te mogen tussenkomen (artikel 217 Rv). Voor het aannemen van een belang bij tussenkomen is voldoende dat de derde partij een eigen vordering wil instellen tegen (een van) de procederende partijen en voldoende belang heeft zich met dat doel te mengen in het aanhangige geding in verband met de nadelige gevolgen die zij van de uitspraak in het hoofdgeding kan ondervinden. Aan de toewijsbaarheid van een vordering tot tussenkomst kunnen niettemin de eisen van een goede procesorde in de weg staan.’
Verzekeringsrechtelijke aspecten
De uitspraak geeft ook inzicht in enige aspecten van het verzekeringsrecht die van belang zijn voor de letselschaderegeling. Het slachtoffer heeft geen belang bij het deelnemen aan de rechtszaak vanwege de volgende uitgangspunten:
- Als de schade de verzekerde som overschrijdt, verdeelt de verzekeraar de verzekerde som naar evenredigheid over de benadeelden;
- Als de omvang van de totale schade niet vaststaat, kan de verzekeraar de betaling opschorten;
- Er bestaat geen wettelijke grondslag op grond waarvan een verzekeraar letselschade moet uitbetalen voor andere schade;
- Als de verzekerde som de totale schade niet dekt, kan de verzekeringsnemer voor het overige worden aangesproken.
Wat als mijn werkgever onvoldoende verzekerd is voor de schade van een bedrijfsongeval?
De aansprakelijkheid en de verplichting om schade van een bedrijfsongeval te betalen rust op de werkgever. Als de verzekerde som van de door de werkgever afgesloten verzekering de schade niet dekt, kan de werknemer het resterende bedrag verhalen op de werkgever.
Wat als mijn werkgever de schade van een bedrijfsongeval niet kan betalen?
Voorafgaand aan een aansprakelijkstelling is het belangrijk om te beoordelen of de aansprakelijke partij kan en wil betalen. Een letselschade advocaat kan u hierover adviseren en helpen door rechtsmaatregelen te nemen. Vermogen kan bijvoorbeeld worden veilig gesteld door er beslag op te leggen. Daarnaast is het soms mogelijk om ook een ander dan de werkgever of een bestuurder van de werkgever persoonlijk aansprakelijk te stellen.
Gratis advies en rechtshulp
Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.
Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Zeeland-West-Brabant 5 februari 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:731