Verstektoets in deelgeschilprocedure

Verstektoets in deelgeschilprocedure: Een deelgeschilprocedure is bedoeld om partijen in staat te stellen afspraken te maken over een schadeclaim. De rechter behandelt het deelgeschil niet als het deelgeschil niet bijdraagt aan een oplossing. In een recente uitspraak oordeelt de rechter dat een deelgeschil niet mogelijk is als er geen standpunten zijn uitgewisseld tussen partijen en een van beide partijen niet in de rechtbank verschijnt.

De rechter wijst de vordering af. Een deelgeschil is een verzoekschriftprocedure. In een verzoekschriftprocedure wordt de verstektoets niet toegepast. Partijen hebben bovendien geen contact gehad en geen standpunten uitgewisseld voorafgaand aan de procedure. De rechter kan daarom niet beoordelen of het deelgeschil bijdraagt aan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst:

‘Door onbekendheid met de inhoudelijke standpunten van [verweerster] kan de rechtbank niet beoordelen of toewijzing van het verzoek kan bijdragen aan de totstandkoming van een vaststellingsovereenkomst (artikel 1019z Rv) en het verzoek is bovendien volstrekt onvoldoende feitelijk en juridisch onderbouwd.’

Deelgeschil scooterongeval

Twee personen rijden op een scooter. Bij een ongeval raken zij gewond. Na het ongeval hebben de voormalige vrienden geen contact meer met elkaar. Een advocaat stuurt namens de gewond geraakte passagier een aansprakelijkstelling naar de bestuurder. Daarna schakelt de passagier een deurwaarder in om de aansprakelijkstelling te laten betekenen. Vervolgens begint de passagier een deelgeschil. De bestuurster reageert niet op de aansprakelijkstelling en verschijnt ook niet bij de rechter. De passagier vraagt de rechter om de vordering ten opzichte van de afwezige bestuurster toe te wijzen.

Verstektoets in deelgeschilprocedure, verstektoets deelgeschil, verstekvonnis deelgeschil, Rechtbank Oost-Brabant 31 januari 2025, ECLI:NL:RBOBR:2025:537

Geen verstekvonnis in deelgeschil

Als een gedagvaarde partij niet in de rechtbank verschijnt, kan de rechter de vordering toch afhandelen. De rechter wijst in dat geval een verstekvonnis. De vordering wordt toegewezen tenzij de rechter (een deel van) de vordering onrechtmatig acht. Deze beoordeling noemen we de verstektoets:

‘Het verzoek zou moet worden toegewezen, tenzij dit verzoek de rechter onrechtmatig of ongegrond voorkomt.’

Een deelgeschil is een verzoekschrift procedure en geen dagvaardingsprocedure. In een deelgeschil is een verstekvonnis daarom niet mogelijk:

‘De verstektoets waar [verzoekster] op doelt is te vinden in artikel 139 Rv en is geschreven voor de dagvaardingsprocedure. De deelgeschilprocedure is een verzoekschriftprocedure. Daarvoor ontbreekt een vergelijkbare bepaling.’

Gratis rechtshulp en advies bij letselschade

Bel naar 0800 44 55 000, stuur een e-mail naar info@hijink.com of vul het onderstaande contactformulier in.

    Uw naam
    Uw telefoonnummer
    Uw e-mailadres

    Bron: www.rechtspraak.nl Rechtbank Oost-Brabant 31 januari 2025, ECLI:NL:RBOBR:2025:537

    Heeft u recht op een letselschade vergoeding?

    Test het hier!

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
    Doe de letselschade test nu!Letselschade test?×
    HIJINK Advocaten