Vrijwaringsprocedure bij letselschade, oproepen in vrijwaring hoe gaat dat in zijn werk.
Wat nu als u wordt gedagvaard door iemand die u aansprakelijk houdt voor een ongeval waarbij letselschade is ontstaan, terwijl niet u maar een ander (mede)verantwoordelijk is en een schadevergoeding aan het slachtoffer met letselschade zou moeten betalen? In dat geval kunt u de (andere) aansprakelijke partij oproepen in vrijwaring.
Wat is oproepen in vrijwaring bij letselschade
Een voorbeeld ter verduidelijking:
U bent werkzaam voor of eigenaar van een een uitzendbureau. Een uitgeleende medewerker krijgt een ongeval terwijl hij aan het werk is bij de inlener of een opdrachtgever elders. Door het arbeidsongeval loopt de uitzendkracht letselschade op.
De inlener blijkt niet verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheid. Omdat uw uitzendbureau de formeel werkgever is -tussen u en de uitzendkracht is een arbeidsovereenkomst tot stand gekomen- en houdt de uitzendkracht u verantwoordelijk. U wijst aansprakelijkheid van de hand omdat u niet op de werkplek aanwezig was, geen zeggenschap had en geen invloed kon uitoefenen op de werkomgeving of veiligheid.
Uiteindelijk wordt u gedagvaard met de eis dat u de geleden letselschade moet vergoeden die is geleden in de uitoefening van de opgedragen werkzaamheden en de zorgplicht werd geschonden. In dat geval kunt u de inlener of wellicht de hoofdaannemer in de procedure betrekken met de stelling dat zij (tenminste mede) verantwoordelijk zijn voor het feit dat het arbeidsongeval plaats vond omdat zij toezicht hadden moeten houden, instructies moesten geven, moesten zorgdragen voor een veilige werkomgeving oftewel niet hun zorgplicht zijn nagekomen betreffende de algemene en specifieke veiligheid.
In het geval dit slaagt, zal de rechter uitspraak doen en één of meerdere partijen veroordelen tot vergoeding van de schade aan de werknemer met letselschade.
Als u aansprakelijk wordt gesteld maar van mening bent dat een ander (mede)verantwoordelijk is én u deze partij betrekt in een procedure roept u de andere partij(en) in de procedure op ter vrijwaring van u. Dit heet een vrijwaringsprocedure.
Vrijwaringsprocedure en dagvaarding
In de vrijwaringsprocedure wordt dus een derde in een procedure betrokken. De derde wordt in plaats van de aangesproken partij (ook) verantwoordelijk gehouden voor het ongeval en de gevolgen daarvan. De rechter kan vaststellen dat de letselschade door een derde moet worden voldaan. Vrijwaring betekent derhalve dat de aansprakelijkheid en schadevergoedingsplicht wordt doorgeschoven en de schade niet door u maar door een ander wordt gedragen.
In een vrijwaringsprocedure wordt de rechter die de hoofdzaak behandelt gevraagd om toestemming om een andere partij in de procedure te betrekken ter vrijwaring van de aangesproken partij. De rechter hoeft geen toestemming te geven voor de dagvaarding. Na toestemming van de rechter moet de derde partij worden gedagvaard in vrijwaring. U vraagt de rechter de ander(en) te veroordelen in hetgeen waartoe u wordt veroordeeld in de hoofdprocedure.
Het wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering geeft de mogelijkheid om een derde in vrijwaring op te roepen. Hoewel het twee verschillende dagvaardingsprocedures zijn, lopen de procedures vaak gelijk en bij dezelfde rechter.
Procedure oproepen in vrijwaring
Het oproepen in een vrijwaringsprocedure bij letselschade kan op twee momenten. Allereerst kan uw letseladvocaat dit direct nadat u de dagvaarding heeft ontvangen. Kortom u ontvangt een dagvaarding van de deurwaarder en moet op een bepaalde dag verschijnen. Nog voor de eerste zittingsdag brengt u zelf een dagvaarding uit en dagvaardt de derde partij (of meerdere partijen) in vrijwaring. Gezien de samenhang worden de procedures vaak samengevoegd en in principe gelijktijdig behandeld.
Een tweede (en laatste) moment is dat uw advocaat de vrijwaringsvordering instelt bij incidentele vordering. Dit kan eventueel samen met de conclusie van antwoord. Omdat het incident wordt opgeworpen in een procedure die al onder de rechter is, zal een rechter toestemming moeten verlenen voor het oproepen in vrijwaring. De rechter toetst of er goede redenen zijn om het vrijwaringsincident toe te staan en of er geen onredelijke vertraging ontstaat. Een goed opgestelde incidentele vordering met een reële vordering op de derde die in vrijwaring wordt gedagvaard, wijst een rechter niet snel af.
Mocht een rechter geen toestemming verlenen tot oproepen in vrijwaring of wanneer u te laat bent dan wel uit strategische overwegingen dat wilt, dan kan het interessant zijn om de derde partij te dagvaarden in een afzonderlijke procedure en vervolgens de behandelend rechter te vragen de zaak samen te voegen of verwijzen naar de rechter die de andere samenhangende zaak behandelt. Als er voldoende samenhang is zullen de zaken veelal (uit praktische overwegingen) worden verwezen en samengevoegd.
Betalen van een schadevergoeding
Afwijzing van de incidentele vordering tot het oproepen in vrijwaring betekent het einde voor de vrijwaringsprocedure. Omdat het gaat om een tussenvonnis, staat daartegen geen hoger beroep open. Het staat de partij die het vrijwaringsincident opwierp wel vrij een aparte procedure te starten om de eventuele gevolgen van het vonnis te verhalen op een derde.
Het grote verschil is dat de procedures niet parallel lopen. Tussen de te wijzen vonnissen kan daarom enige tijd zitten. Bij een vrijwaring weet u direct of u de schadevergoeding die u dient te betalen op een derde kunt verhalen. U heeft derhalve zekerheid over de draagplicht en u voorkomt een procedure waarin u een derde aansprakelijk stelt voor de schade die op u wordt verhaald.
Advocaat in een vrijwaringsprocedure bij letselschade
HIJINK Advocaten heeft veel ervaring in het voeren van procedures en het procesrecht. Wilt u meer weten over een gerechtelijke procedure of de te volgen processtrategie in een vrijwaringsprocedure bij letselschade, neem dan vrijblijvend contact op met onze advocaten. Bel ons gratis nummer 0800-4455000.